Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ се отказа от задължителната детска градина за 4-годишните

ГЕРБ се отказа от задължителната детска градина за четиригодишните деца. Това предвижда внесеният в деловодството на парламента законопроект за предучилищното и училищното образование. Този текст беше най-спорният в проектозакона на ГЕРБ в 41-вото Народно събрание, призна депутатът Милена Дамянова:

Една от най-дискусионните теми беше задължителната детска градина за 4-годишните деца. Тук сме направили отстъпка и тази мярка вече не фигурира в закона, не защото считаме, че мярката е погрешна, напротив, но дебатите в обществото и острата реакция, включително и на родители, ни накара да преосмислим на този етап това наше предложение.

Милена Дамянова обяви, че със сегашния законопроект се запазва също спорният текст за държавната помощ за частните училища и детски градини, но той ще влезе в сила чак от 2018-а година.

Конкретните нови предложения в системата на училищното образование обобщи депутатът от ГЕРБ Корнелия Маринова:

Тя включва отново два етапа – основен – от първи до седми клас, и средна степен – първи и втори гимназиален етап, от 8-и до 10-и и от 11-и и 12-и клас. Новост е и обединеното училище, което предвижда обучение на ученици от 1-ви до 10-и клас, което е от изключително важно значение, особено за малките населени места и за семейства, които имат сериозни финансови проблеми. Тези училища ще дават възможности за професионално обучение. Даваме възможност въвеждането на целодневната организация на учебния ден за учениците до 7-и клас, за уплътняване на свободното време. Родителите за пръв път да бъдат реални участници в учебния процес както по отношение на тяхната оценка на училищната среда, и до включване в конкретни училищни инициативи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44