Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три проекта в сектор "Отпадъци" може да останат без европейско финансиране

Ивелина Василева
Снимка: БГНЕС

Има риск три проекта, свързани с отпадъците, да не получат финансиране по оперативна програма "Околна среда". Това са проектите за депа в Самоков, Разлог и русенското село Баня. Други 39 проекта са забавени от бившето Министерство на инвестиционното проектиране, каза екоминистърът Ивелина Василева при посещение в Бургаска област. Очакваните загуби за страната ни по оперативната програма до края на годината са между 140 и 200 милиона евро. 

За забавеното строителство в районите засегнати от наводненията, страната ни ще настоява пред ЕК да бъде използван механизъм, чрез който да се намали загубата на средства, каза Ивелина Василева:
Прави се анализ на това до каква степен бедствията са повлияли върху хода на строителния процес. Тази информация ще бъде обобщена и ще бъде представена на Европейската комисия до 21-ви декември".
За да се намалят загубите Министерството на околната среда и водите работи в пряк контакт с общините. Всички модерни депа за отпадъци трябва да бъдат изградени до 2015-а година, защото през следващия програмен период ЕС няма да финансира повече такива проекти.
Всички проекти, които са били гледани от това министерство, са били забавени и нямат издадени разрешения за строеж. Тоест сега всички общини ще трябва да изчакат още допълнително да се случат законодателните промени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44