Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът призова да не се намалява бюджетът за отбрана

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев призова правителството и парламента България да спази своя съюзнически ангажимент и да не намалява и без това орязания бюджет за отбрана: 
Поели сме ясен ангажимент пред съюзниците. Казали сме, че бюджетът за отбрана няма да се реже повече. Напротив, той ще бъде поне на нивата от изминалата година и плавно и постепенно ще се подобрява. Това е важно, защото средата за сигурност се промени драстично и драматично.
В отговор на въпрос дали ще настоява за повече пари за отбрана, държавният глава коментира: 
Аз настоявам България да спази ангажимента, който е поела, нищо повече. Ангажимент, който е съюзнически. Това означава, че просто ние работим за това, да се има доверие към българската държавност. Когато се даде дума, тя трябва да се изпълни. Не искаме повече пари, но ясният ангажимент е: да не се намалява повече бюджетът на отбраната на нито една от 28-те държави членки на НАТО.
Тази седмица държавният глава ще се срещне с премиера Бойко Борисов, с когото ще обсъди бюджета на Министерството на отбраната.
Плевнелиев участва в тържественото отбелязване на 123-тата годишнина от създаването на Военномедицинска академия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44