Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава усложнената ситуация по горното течение на река Тунджа

| обновено на 05.12.14 в 09:32

В Бургаска област обстановката постепенно се нормализира. Всички пътища са проходими. Възстановено е движението на влакове по линията Карнобат-Варна. Нивото на опасните язовири "Зорница" и "Маринка" спада. Очаква се до обяд община "Средец" да отмени бедственото положение.

Временно е ограничено движението по пътя Попово-Зараево, област Търговище, при 30-и километър, поради заливане на участък от пътя. Възстановено е движението по пътя СредецЯмбол. Напълно е възстановено движението в участъка между Поморие и Ахелой, област Бургас.

Граничният пункт "Капитан Андреево" е отворен за движение на всички превозни средства. Движението беше  възстановено снощи, пунктът беше под вода близо 20 часа. Опашката от товарни автомобили на наша територия  е близо десет километра. Обстановката в Хасковска област след падналите валежи вече се успокоява. Само село Родопи е без достъп, защото пътят към него наводнен. Без вода остават 15 села заради повредени помпени станции.

С 5 до 10 см са спаднали снощи нивата на реките Врана и Камчия в Шуменско, ситуацията е под контрол, увериха от Областния съвет по сигурността. В региона продължават да преливат, но контролирано и с минимални количества, язовирите Тича, Кълново, Янково, Станянци и Дибич, както и водоемите при селата Конево и Маломир. Щабовете за бедствия и аварии в Шумен, Велики Преслав и Смядово по пътя на водосбора на река Камчия са в готовност за реакция при необходимост, допълниха от Съвета по сигурността.

В Ямболска област под постоянно наблюдение остават всички водоеми. Над сто семейства са готови за евакуация.

Нивото на река Тунджа до Ямбол е спаднало през последните часове с 12 см и в момента е 4 м и 66 см. До Елхово се е вдигнало с 2 см и сега е 385 см. Кметът Петър Киров заяви, че евакуация на жителите от най-ниските места ще започне при ниво от 4 м. 

В село Пчела, където язовирът от два дни прелива, водата се е покачила и приближава първите къщи.

В община Стралджа остават евакуирани около 50 души от ромската махала. Техните домове са наводнени и има опасност от срутване, каза кметът Митко Андонов. От противопожарната служба в Ямбол ще започне изпомпване на водата в ромските постройки, но засега хората остават настанени в местното училище.

В община Тунджа обстановката също е усложнена, тъй като в много села са наводнени мазета и приземни постройки.

В момента дъждът почти над цялата област е спрял, очакванията са водата да започне да се оттича.

Продължава и източването на язовир "Жребчево", като по неофициални данни скоростта на изпускане е над 140 куб.м в секунда. Разливът западно от града е повече от 2 км.

Бедствено положение беше обявено снощи в няколко сливенски села, но нямаше евакуация на хора. Бедствено положение беше обявено в бургаската община Средец, където са наводнени хиляди декари земеделска земя. Евакуирани бяха сто души, временно затворени жп линия и две пътни отсечки. 

В Шуменско язовир "Тича" достигна ниво на преливане, въведено е непрекъснато наблюдение.
   
Все още 30 населени места във Видинска област са без електрозахранване заради обледяването на проводници. 26 селища с общо 5 хиляди души население нямат и вода поради липсата на захранване за помпените станции.

Над 50 сигнала за наводнени обекти са получени тази нощ от област Хасково. Застой бележи нивото на река Тунджа в района на Елхово.

Река Марица при Свиленград е достигнала критично ниво и се е наложило укрепването на дигата с чували, съобщи за "Хоризонт" говорителят на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението Валентин Кръстев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44