Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедственото положение в Гълъбово и Раднево остава в сила и днес

Бедствието в Гълъбово
Снимка: Венелина Попова

Бедственото положение в общините Гълъбово и Раднево остава в сила и днес.

Нивото на река Сазлийка тази нощ е паднало с около 1 метър, съобщи за "Хоризонт" кметът на Гълъбово Николай Тонев. Хората обаче са разтревожени заради прогнозата за валежи днес и утре. Тонев свика заседание на кризисния щаб, на което са поканени представители на всички фирми от енергийния комплекс "Марица-Изток", които трябва да помогнат с техника и хора за отводняването на авариралата електрическа подстанция, заради която десетки села в общината са без ток, а в Гълъбово на двучасов режим. Вече започна изграждането надига около подстанцията. За да бъде спрян притока на вода от реката е необходимо да бъдат изсипани хиляди тонове пясък. Едва след  изпомпването на водата и подсушаването на съоръженията може да започне и ремонтната дейност. Пред "Хоризонт" жители на Гълъбово, чийто къщи са залети от реката, заявиха, че дигата е била скъсана още преди седмица, но възстановяването й започнало, едва след като водата заляла къщите им. Те се заканиха да заведат съдебни искове срещу държавата, защото са убедени, че преливането на реката е заради изпускането на язовири и води от промишлените предприятия в региона.
Наводнената подстанция

На общината са осигурени над 300 хил. лв. от междуведомствената комисия за бедствия и аварии към Министерския съвет за прочистването на коритото на река Сазлийка. При подходящи метеорологични условия прочистването ще започне веднага. Администрацията ще кандидатства с проект и за почистването на река Соколица, затлачена от производствената дейност на мини "Марица-изток". 

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков заяви, че Междуведомствената комисия за бедствия и аварии има годишен ресурс от 60 до 90 милиона лева: 
А само неотложните необходимости, които постъпват като искания в тази комисия, са над 300-400 милиона годишно. Ако говорим за цялостна, превантивна дейност на всички корита да бъдат почистени в страната, да бъдат укрепени бреговете и т.н. са необходими сигурно не по-малко от 1,5 - 2 милиарда.  

Нивото но река Тунджа в района на Елхово продължава да се покачва и вече е 4, 20 м. През нощта повишението е с 20 см. Възможна е евакуация на над 100 семейства. Под вода е градският парк и животинският пазар. В района не се допускат хора. Дежурният в община Елхово съобщи, че нощта е преминала спокойно и не са постъпили сигнали от граждани. От няколко дни в града е създадена организация за евакуация на жителите в най-ниските части на града,  но засега хората остават по домовете си. Кметът Петър Киров съобщи, че засега няма да бъде обявявано бедствено положение, тъй като няма опасност за живота на хората.

Нивото на Тунджа се вдига при Ямбол и вече е над 5 м. Това означава, че при Елхово разливите ще продължат през следващите няколко дни. В училището в Странджа пренощуваха 5 ромски семейства, тъй като от два дни домовете им са наводнени. Осигурени са им легла и храна. 

Патрули на Гражданска защита и полицията непрекъснато обхождат района и следят за обстановката. В Ямболска област продължава постоянното наблюдение на всички водоеми. Най-критично е състоянието на язовирите до селата Пчела и Трънково, които от три дни преливат. 

Нивото на река Тунджа в района на Сливенската община не е паднало. По протежението на реката, в селата от Бинкос до Жельо войвода, се изграждат временни диги. Затворени са пътищата около Бинкос и Струпец. Кризисните щабове на общината, пожарната и полицията работят за ограничаване на пораженията от разливите на Тунджа и притоците й в землищата на сливенските села. Дворовете на село Крушаре и прасковените градини край Бинкос са залети с метър вода. Наводненията от реката в Жельо войвода са стигнали до къщите. Тревожно е положението в Тополчене и край Сливенските минерални бани. В застрашените села са изпратени багери и фадроми за издигане на временни диги. Диги са градят край Крушаре, където Тунджа е повишила нивото си с 40 см. и на северния бряг на реката в Мечкарево, които предпазват близките имоти от наводнения. Доброволци от засегнатите села се включват активно в работата на екипите. Язовир "Асеновец" край Сливен не създава опасност.

В Симеоновград все още ситуацията е критична, след като река Сазлийка излезе от коритото си. Градът няма вода заради залети помпени станции. През тази нощ нивото на река Марица падна на 4 метра и 40 сантиметра. Вчера водата достигна критичните 5 метра, но Свиленград се размина без наводнения заради взетите превантивни мерки. Още през лятото са почистени островите на река Марица. Левият бряг е укрепен с подпорни стени и е извършена реконструкция на помпената станция. 

Наводнен дом в Любимец
Четири къщи в село Вълче поле и една в Любимец са наводнени и негодни за обитаване. Бедстващите хора ще бъдат подпомогнати, каза директорът на "Социални дейности" Росица Христова
Ние ще реагираме веднага. С нас носим комплект документи. В понеделник започваме обработка и заявяваме тази помощ по член 16 - 320 лева.
Пътищата Симеоновград - село Троян, Бориславци - Малко Брягово и Княжево - Синапово в Хасковска област остават затворени след наводненията.

Граничният пункт "Капитан Андреево" е отворен и се пропускат всички автомобили и в двете посоки. Всички водоеми в региона са под денонощно наблюдение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44