Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в голяма част от страната остава усложнена

Снимка: БГНЕС

Продължава червеният код за тревога за река Тунджа при Елхово, очаква се плавно повишение на водните нива, съобщават от екоминистерството. Сходна е ситуацията и при река Камчия, където, в резултат на прогнозирани валежи и наложилото се изпускане на води от язовирите "Жребчево" и "Тича", се очаква нивото да се задържи критично. Препоръчва се да се следи и река Марица и нейните притоци (река Сазлийка и река Харманлийска) в средното и долното й течение, където се очакват валежи. Оперативното звено към екоминистерството е в режим на пълна мобилизация.

Трети ден 47 населени места в Хасковска област са без вода, защото помпените станции са залети от придошлите води и са аварирали. Нивото на река Марица е под четири метра при Свиленград и няма опасност от наводнение. Остава затворен пътят Симеоновград-Свирково заради залят мост от река Сазлийка. Наводнена е настилката на пътя Димитровград-Симеоновград и той е непроходим. Високите води на река Тунджа затвориха и пътя Княжево-Устрем.

Продължава денонощното наблюдение на нивото на реката при Елхово и Ямбол. Разливът на Тунджа в района на Елхово се увеличава. Нивото на реката се запазва около 4 метра и 25 сантиметра. Наводнени са дворни места и мазета в ниските части на града.

Трети ден продължава критичната обстановка в района на Елхово, но засега не се налага да бъде обявено бедствено положение, заяви кметът на общината Петър Киров. Най-пострадали са няколко домакинства в най-ниските части на града.Техните мазета са пълни повече от половин метър. Започва и недоволство сред хората, каза кметът:

По-голямата част от районите и улиците, които се наводняват в града ни, е поради колекторите, които се вливат в река Тунджа и по скачените съдове, когато се вдигне нивото, започва да извира водата. Такъв е случаят и на улица "Тунджа", такъв е случаят и на улица "Трети март". Ние нямаме повърхностно заливане. 

Язовир "Жребчево" от няколко дни се източва със скорост над 150 кубически метра в секунда. 

Затворен остава пътят към село Трънково. Там ще бъде доставена водоноска, тъй като помпената станция е наводнена и втори ден жителите са без вода. Още 6 помпи ще бъдат доставени от Бургас, за да се отводняват мазетата на блокове и къщи. Няма напрежение и паника, жителите от улиците, най-близки до разлива, са готови за евакуация.

Проблем създава и градската канализация. 

Нивото на Тунджа при Ямбол се задържа 5 метра и 5 см, при критични за града 6 метра.

Никой не ни обръща внимание. А на 112 пет-шест пъти звъних - никой не приема сигналите. На улицата измерихме 60 сантиметра вода и никой не идва. По телевизиите само Елхово дават, недоволстват пострадали от Ямбол.

В кв. "Каргон" се прави канализация, няма отводнителни шахти, а високите подпочвени води на Тунджа пълнят мазетата и ниските етажи. 5 помпи отводняват, но количеството вода ще се задържи, докато нивото на река Тунджа не спадне.

Продължава да е усложнена обстановката в община Сливен. Количеството на падналия дъжд през нощта е от 10-12 литра на квадратен метър. Водите на Тунджа и притоците й отново увеличават обема си. Повишено е нивото на Тунджа в селата Бинкос и Крушаре. Падналият дъжд в балканските села Бяла и Градско е вдигнал нивото на река Беленска. Живеещите в близост до реките са взели нужните мерки, за да предпазят домовете и стопанствата си. В дворовете си прокопават канали, издигат малки диги, извеждат животните на по-високи места. Няма застрашени и пострадали хора.

Регионалната здравна инспекция в Сливен е направила контрол на качеството на питейната вода и хората са предупредени, че е желателно да използват бутилирана минерална вода. Кметове и кризисни щабове са в постоянна връзка и взаимодействие на място. Нивото на реките се наблюдава непрекъснато. Според началника на общинската дирекция за управление при кризи Снежана Кънева, кметовете на селата Бинкос, Крушаре, Мечкарево и Жельо войвода имат готовност за евакуация при необходимост, но към този момент тя не се налага. Директорът на "Напоителни системи" - Сливен Мустафа Мустафов заяви, че е осигурено денонощно наблюдение на язовир "Жребчево", с готовност за реакция. Язовирът продължава да се изпуска контролирано, по 150 кубически метра в секунда. 

Затворени са пътищата около Бинкос и Струпец.

Бедственото положение в старозагорските общини Гълъбово и Раднево остава в сила. Две заседания на Националния кризисен щаб се проведоха днес в Гълъбово, председателствани от вътрешния министър Веселин Вучков и с участието на главен комисар Николай Николов. И на двете бяха обсъдени мерки за възстановяването на електрозахранването в общините Гълъбово и Тополовград, както и актуалната обстановка в страната, свързана с наводненията. Министърът поиска в определен срок да бъдат представени варианти за възстановяване на електрозахранването и в останалите 6 села в община Гълъбово и Тополовград. На второто заседание на Националния кризисен щаб на министър Веселин Вучков е докладвано, че във всяко от шестте села, които са все още без ток, работят екипи на EVN. Според кмета на Гълъбово Николай Тонев тази вечер електрозахранването там трябва да бъде възстановено.

Постепенно нивото на реката в Гълъбово спада. Следобед беше разширен участъкът на скъсаната южна дига, за да се прибере водата от наводнените къщи и разпределителната подстанция. Когато нивото в нея стане 20 см, могат да влязат аварийните екипи и да започнат почистването на съоръженията. Продължава с усилени темпове изграждането и на дигата край подстанцията. Тежките камиони са компрометирали старата ВиК мрежа и сега десетки къщи край реката са без вода.

Днес стана ясно, че закритата разпределителна уредба на подстанцията в Гълъбово не е потопена и подава 20 киловолта напрежение в мрежата, която снабдява града с ток. Наводнено е откритото разпределително устройство, което ще бъде ремонтирано, след като станцията бъде напълно подсушена. По прогноза на Антон Антонов, директор на "Мини Марица-изток", затова обаче е необходимо технологично време от порядъка на месец.

По-рано днес главен комисар Николай Николов обяви, че след обилните валежи тази нощ, от язовир "Копринка" се изпускат по 50 кубически метра вода в секунда, която се влива в язовир "Жребчево", от там в Тунджа се изпускат по 150 кубически метра в секунда. Язовир "Ковачево", който се намира над рудник "Трояново-Север" има само 7 сантимерта до преливника, за това е обявена предаварийна ситуация. Според главен комисар Николов има добра координация по отношение на язовирите в страната. След изпускането на "Жребчево" сега той има обем да поеме високите води на "Копринка". 

Според министър Веселин Вучков обаче:

Има липса на координация и при подаването на информацията, и при анализирането на информацията, и особено при контролиращия орган с язовирите - това е абсолютно вярно. По тази причина вече работим съвместно с няколко институции да се променят законите, подзаконовата база.

Хората от квартал "Две" в Гълъбово, чийто къщи са наводнени, се заканват да си потърсят правата чрез жалби и съдебни искове:

"Басейнова дирекция" трябва да плати всичко ей тука. Дигите те не си ги правят, пък после ние сме потърпевши. От тука нататък гледайте какво ще стане. Дела ще има. Целият квартал ще подадем жалби.

На въпрос, дали имат шанс гражданите да спечелят дела срещу държавата, министър Вучков отговори:

Наистина има субективна вина, имат шанс да спечелят по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, но за това трябва да има много сигурни доказателства.

Продължава отстраняването на повредата по далекопровода, заради която все още без ток са 10 населени места в Белоградчишко. Заради проблема жители от района смятат да търсят правата си по съдебен път.

Работата по отстраняването на аварията по 110-киловолтовия далекопровод "Скалите" ще продължи, докато се постави новият стълб на повреденото съоръжение, заявиха от Областната администрация във Видин. Осигурено е осветление с агрегати на Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Местна фирма е предоставила булдозер, с помощта на който ще бъде транспортиран специализиран кран. Работници извършват подмяна на стълбове от електропреносната мрежа в Белоградчишко. На мястото на аварията е и областният управител на Видин Момчил Станков, който е председател на областния кризисен щаб.

Междувременно стана ясно, че жители на белоградчишките села, които са без ток от седем дни, са започнали да събират подписки, за да защитят правата си по съдебен път. Възможно е да бъде заведен колективен иск. Местните смятат, че вината за ситуацията е на електроразпределителното дружество, защото през лятото не е направило просеки и не е изчистило дърветата около далекопроводите.

Възстановено е електрозахранването за всички населени места в общините Димово и Грамада. Бедственото положение в общината не е отменено каза кметът Борис Николов.

Пети ден няма ток в село Извор махала община Кула. Кметът на общината д-р Владимир Владимиров заяви, че се надява токът да бъде пуснат най-късно до два дни. Според него има паднали 6 стълба, а възстановителните работи би трябвало да са приключили до два дни. Вода има. Пътищата са отворени. Почистени са от дървета. Училищата в общините Кула и Белоградчик нямат проблеми с електрозахранването и от утре се очаква да възстановят провеждането на нормални учебни занятия.

Река Русенски Лом е заляла около 500 декара земя край село Красен, Русенско, защото се е скъсала дига. Според кмета на селото Йорданка Чурова, няма опасност за населението. Селото вече беше наводнено преди две седмици заради скъсана дига.

Евакуираните от вилна зона "Черниците" край Бургас вече могат да се върнат по домовете си, съобщиха от общината в морския град. Вдигнат е и постът на жандармерията, който не допускаше хора в района заради високото ниво на водата в язовир "Маринка".

Пристанище Бургас е затворено за маневри поради намалена видимост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44