Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Оранжев код за валежи в четири области, жълт код за почти цялата страна

Снимка: Венелина Попова

Заради очаквани нови обилни валежи от дъжд за днес е обявен оранжев код за четири области: Смолянска, Кърджалийска, Хасковска и Ямболска. Почти в цялата останала част от страната кодът е жълт, като на север от Стара Планина и в Софийско се очаква сняг, а по Черноморието силен вятър.

В Хасково през последното денонощие са паднали над 32 литра на квадратен метър валежи. Ситуацията в региона е нормална, увериха от Областната противопожарна служба. Техни екипи са отводнили няколко мазета. Марица е вдигнала нивото си през нощта с 20 см, но е далеч от критичните 5 метра. Остават затворени пътните участъци Брод - Злато поле, Симеоновград - Свирково - Тянево - Богомил и Княжево - Устрем. Затвореният вчера път Симеоновград - Гълъбово се очаква днес да бъде отворен.

13 села в община Свиленград и още няколко от област Хасково са без вода, защото помпената станция в Момково е повредена. Станцията осигурява водата и за бежанския лагер в село Пъстрогор. До отстраняване на повредата хората ще ползват водоноски.

Поради наводнение и лоши метеорологични условия 9-и и 10-и декември ще бъдат неучебни дни за учениците от Първомайското село Виница.

Около 30 литра на квадратен метър са падналите валежи в района на връх Рожен за едно денонощие, като от снощи валежите са примесени със сняг. В района няма образувана съществена снежна покривка, тъй като времето е меко и снегът се топи.

В цялата Смолянска област по пътищата на републиканската мрежа има опасност от падащи камъни заради продължаващите валежи, предупредиха от Областното "Пътно управление". Пътищата са обработени и проходими при зимни условия. Няма въведени ограничения за движението на моторните превозни средства.

10 сантиметра е снежната покривка в курорта Пампорово, където в момента продължава да вали сняг, информираха от "Планинската спасителна служба". През изминалата нощ не са постъпвали сигнали за инциденти с туристи.

Нивото на река Тунджа край Елхово се повиши и през тази нощ достигна 4,30 метра. Разливите около Елхово и Ямбол продължават да се увеличават. Наводнени са мазета, сутерени и приземни етажи. Въпреки това обаче спокойно е преминала нощта в Елхово, съобщи дежурният в Общината. В някои къщи и в два жилищни блока в ниската част на града се изпомпва вода денонощно, за да не се намокрят електрическите табла. Кметът на Елхово Петър Киров оцени ситуацията като критична, но все още под контрол. Най-обезпокоителното за жителите на Елхово е продължаващото източване на язовир "Жребчево". Изпускането на водоема със скорост 150 куб. метра в секунда поддържа нивото на Тунджа в критични стойности вече седмица.

В Ямбол нивото на реката също е в критични стойности. В 6.00 часа тази сутрин водният стълб достигна 5,23 метра. Залята е част от индустриалната зона и най-ниските части на квартал "Каргон". Водата денонощно се изпомпва, но високите подпочвени води обезсмислят усилията. Над 500 работници на различни фирми не са на работа, тъй като са наводнени помещенията. Изключително тежка е ситуацията и в селата Веселиново и Завой на община Тунджа, където са залети повече от 40 къщи. Днес училището във Веселиново ще остане затворено.

Остава в сила бедственото положение в общините Раднево и Гълъбово. В Гълъбово продължава изграждането на най-трудната стена от дигата около наводнената подстанция. Въведен е авариен режим на подаване на ток. Всички села от Общината се захранват с напрежение от "Мини Марица-изток". Опасният язовир "Ковачево", който е над рудник "ТрояновоСевер", е под постоянен контрол, както и всички язовири на територията на двете общини. Дъждът не е спирал да вали през изминалата нощ в град Гълъбово.

Към 01.00 часа през нощта 20-киловолтовият електропровод от село Опан, който подава напрежение към Гълъбово и Обручище, е аварирал. Това е наложило отново да се въведе двучасов режим на тока, съобщи кметът Николай Тонев. От "Мини Марица-изток" са заявили готовност да подадат напрежение към село Обручище, за да може вторият 20-киловолтов електропровод от Априлово да захранва Гълъбово без необходимост от режим. Изграждането на дигата продължава, но е затруднено от високата вода в реката и повреда на най-големия булдозер. Пет водоноски снабдяват с питейна вода къщите край реката, след като тежката минна техника прекъсна водопровода им.

Движението по пътя Кричим Михалково Девин, в района на язовирната стена на язовир "Кричим", се осъществява двупосочно в едната лента, съобщиха от Пътната агенция. Временно е ограничено движението по път Троян – Кърнаре поради влошени метеорологични условия.

Все още остава в сила бедственото положение в Белоградчик, без ток остават осем населени места в региона. Очаква се електроподаването да бъде възстановено до полунощ. Ситуацията обаче с възстановяването на 110-киловолтовия далекопровод е изключително сложна. Това стана ясно след заседание на кризисния щаб, което беше ръководено от генерал Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Той каза обаче, че има уверението на ЧЕЗ, че днес до 12.00 часа електрозахранването в последните осем села ще бъде възстановено.

Изключително сложна е ситуацията с възстановяването на 110-киловолтовия далекопровод. Допълнително ще бъде изпратена помощ от Монтана, подемна техника, която да помогне по изправянето на стълба. Утре до 12.00 часа далекопроводът ще бъде възстановен и ще започнат пробите, каза Николов.

В района на Белоградчик има мъгла. Изправянето на стълба на далекопровода ще се извърши с наземна техника. Работи се по изграждането на нови електропроводи, каза Георги Иванов, заместник-ръководител направление в ЧЕЗ:

Работим по изграждането на нови електропроводи, за да захраним тези осем села. Старите не успяхме, тъй като вчера паднаха нови стълбове в трудно достъпни местности и взехме решение да изградим нови електропроводи. Сигурен съм, че до 12.00 часа тази нощ ще бъдат захранени тези села.

Повече от седмица шест села в община Белоградчик нямат ток. Аварията още не е отстранена. Според кмета на Белоградчик Борис Николов ще са необходими още няклко дни, но днес управата на града ще се опита да осигури електрозахранване за тези села: 

Тежката авария не е отстранена и не се знае кога ще бъде отстранена. При всички положения няма да е днес. Може утре, вдругиден, картината е много тежка, пък за сметка на това, че добре си вършат работата и допълнително се правят нови връзки с други далекопроводи, така че в общината има вероятност днес да пуснем тока, без да отстранят тежката авария, това е аварийно захранване.

Николов каза още, че работата е усложнена от метеоролигната обстановка. В момента в района вали сняг, който пречи на екипите да работят. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44