Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ четене на основните бюджети предстои в парламентарна комисия

Снимка: БГНЕС

Държавният бюджет, заедно с бюджетите на общественото осигуряване и на Здравната каса, ще бъдат разгледани на второ четене в ресорната комисия в парламента. Очаква се да стане ясно как договореното от неделя замразяване на възрастта за пенсиониране и създаването на възможност за прехвърляне на индивидуалните партиди за втора пенсия в НОИ ще се отразят на хазната. 
Голяма част от промените, договорени между правителството и синдикатите, трябва да бъдат направени в Кодекса за социално осигуряване, но ще се отразят на парите на НОИ. Над 2 милиарда лева е дефицитът в общественото осигуряване, който трябва да бъде покрит от данъци.

След постигнатото споразумение хората, осигурени за втора пенсия, би трябвало да получат възможност да прехвърлят пенсионните си партиди от частните пенсионни фондове в НОИ по свое желание. Същото важи и за категорийните работници. Все още обаче тези промени не са облечени в разчети. Професионалните пенсионни фондове са против това решение. 

Също така се замразява възрастта за пенсиониране за хората от най-масовата трета категория труд, но се увеличава стажът им, нужен за пенсия. Това ще даде шанс на още около 30 000 души да се пенсионират и ще струва допълнително 45 000 000 на общественото осигуряване. Очаква се с договореното криминализиране на укриването на осигуровки да се увеличат постъпленията в хазната.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44