Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Трябва да бъдат направени решителни стъпки за реформата в съдебната система

Снимка: БГНЕС

В момента България няма адекватно структуриран орган, който да се занимава с корупцията по високите етажи на властта, както е в Румъния. Това коментира в парламента министърът на правосъдието Христо Иванов, като увери, че до края на годината трябва да бъдат направени решителни стъпки за реформата в съдебната система. 

Ние имаме множество антикорупционни органи с различни антикорупционни функции, но в крайна сметка нито един от тях не се превърна в онова камъче, което да обърне каруцата на корупцията по високите етажи на властта. Много е важно това да бъде орган, който да има както прокурорски, така и разследващи функции на едно място. Много е важно да проведем сериозна дискусия дали да създадем специализирана агенция по румънски модел, която да се занимава с антикорупционни разследвания. Така че това са достатъчно приоритети за следващата година, каза министър Иванов.

Той очаква предстоящият мониторингов доклад на Европейската комисия за България в областта на "Правосъдие и вътрешен ред" да отрази коректно на ситуацията у нас.

В последните години имаше стагнация на реформата. Доста проблеми излязоха на повърхността, както в контекста на конкретни дела, така и в контекста на липса на реакция по конкретни проблеми от страна и на прокуратурата, и на следствието, и на парламента, честно казано, и на изпълнителната власт, разбира се. Никой не е невинен и никой не е без вина за състоянието на съдебната реформа и на правосъдието в България. Докладът ще отчете това нещо. Моята задача обаче е междувременно да покажем, че формираме широко базиран консенсус за това, че трябва да има някакви мерки. Но не очаквам да е по-добър доклад в сравнение с предишния, заяви министърът. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44