Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Танев е против усложняването на матурите

Тодор Танев

Министърът на образованието Тодор Танев заяви, че е против усложняването на матурите. Възможно е обаче да бъдат въведени изпити по обща подготовка на кандидат-студентите. Матурите няма да бъдат по сложни през тази учебна година, категоричен е образователният министър. Ще бъдат по индивидуализирани и насочени към мисленето на учениците:

Няма да бъдат по трудни, а ще бъдат по адекватни, трябва да бъдат по индивидуализирани, с повече мисъл в тях и ще хващат много по-голям спектър от деца, разбиращи от различни области в подобласти на една област.
Тодор Танев обясни още, че се обмисля идея  да бъде въведен тест по обща подготовка, който да е решаващ при влизането във висше учебно заведение.
Аз съм против по-сложните матури, но ако законът за висше образование, който трябва да бъде реформиран, изисква от матурите да представляват форма на влизане в учебните заведения, то може да помислим за нещо подобно на не матура, а това, което са примерно изпитите в американските висши учебни заведения по обща подготовка, един вид да замерват IQ на кандидатите за студенти, но това няма общо с матурите.
Обсъжда се и възможността през следващата учебна година към всички 13 предмета, между които учениците избират за втората си задължителна матура, да се добавят и други като музика, за да се улесни изборът им.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44