Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новината за смъртта на президента Желев потопи в скръб жителите на с. Грозден

Жителите на сунгурларското село Грозден ще пристигнат в София за поклонението пред тленните останки на президента Желю Желев. В Грозден, където е родена съпругата на д-р Желев - Мария, той е написал книгата си „Фашизмът“.  

Новината за смъртта на президента Желев потопи в скръб жителите на с. Грозден. Той беше изключително скромен, честен и почтен, няма човек, на когото да не е помогнал, разказаха хората:

На всички помагаше. Тук като дойдеше, всички го уважаваха. Той не се имаше за президент тука в Грозден. Даже викам, Желю, хората си отидоха с крадено, с натрупано богатство, той с дълг си отива. Има заем сключен.

На никого лошо не е сторил тука, даже е помагал на много хора в селото.

Добър човек, кротък човек. Не се възгордяваше, скромен човек беше.

България се разделя с един достоен българин, каза кметът на селото Мария Димитрова:

Не просто е по образование философ, а той е философ по душа, мъдър човек.

Седем години след интернирането му от София - от края на 1964 до 1972 година, президентът Желев е живял в село Грозден. Тук той е написал документалната си книга "Фашизмът", която го превръща в дисидент на тоталитарния режим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44