Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутат ще се бори за саниране и в "Меден рудник"

Най-големият жилищен комплекс в Бургас “Меден рудник“ може да остане извън националната програма за безплатно саниране поради това, че блоковете там не отговарят на изискванията. За това предупреди депутатът от  РБ Костадин Марков. Той обяви, че ще пита лично министър Лиляна Павлова за ограничението, според което в програмата за енергийна ефективност ще подлежат сгради, които използват алтернативни източници на топлоенергия , не ток - а парно или газ.

„Това ще бъде страхотен удар за Бургас, защото смятам,  че дори енергийният източник  да е ток е възможно да постигне енергийна ефективност клас С,  каквато се търси в бъдещите санирани жилища“- каза депутатът и допълни, че  ще се бори с всички сили  и се надява на подкрепа и на колегите си за това най- големият  комплекс в Бургас да подлежи на мерките предвидени в програмата.

Националната програмата за безплатно саниране на панелни блокове е с фонд 1 млрд.лв. и  ще заработи в началото на февруари. Тогава влиза в сила правителственото постановление с методическите указания по нея, които уреждат реда за кандидатстване и за избор на изпълнители. От тази дата общините могат да започнат прием на заявления за участие, но кога ще стане това във всяка от тях, зависи от степента на готовност.

За първият етап от стратегията са предвидени 200 млн.лв. за фирмите, които ще извършат енергийния одит и техническите паспорти. След като бъде ясен този одит, който щ предвиди какви мерки ще са нужни за постигане на енергийна ефективност клас С, се прави втора процедура  и се избират фирми за проектиране и строително -монтажни работи, които ще изпълнят мерките предписани в одит, поясни още Костадин  Марков. Фирмите ще бъдат определени чрез обществени поръчки.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пускат нов влак тази събота от София до Бургас, ще стига за по-малко от 6 часа 

БДЖ ще осигури движението на нов влак от София за Бургас и от Бургас за София през летния сезон, който ще пътува с композиция от изцяло новодоставени вагони. Първият влак ще потегли на 22 юни /събота/ и ще се движи всеки ден до края на летния сезон. Композицията ще бъде съставена от четири климатизирани вагона от салонен тип и един вагон за превоз..

публикувано на 18.06.24 в 17:25

В Несебър започна IX-ата Международна конференция по картография

Кметът на Община Несебър Николай Димитров откри IX-ата Международна конференция по картография и ГИС и приветства участниците в престижното научно събитие, което  се провежда в Артиум център в морския град.  В него  участват  над 140 картографи от 27 държави. Организатори  са Българската картографска асоциация, с председател проф. Теменужка Бандрова  и..

публикувано на 18.06.24 в 15:49

Усложнява се пожароопасната обстановка в Ямболско

Продължава да се усложнява пожароопасната обстановка на територията на цялата Ямболска област. Възникналите пожари само от началото на месеца са двойно повече в сравнение с тези през същия период на миналата година.  От началото на месеца са пламнали 67 пожара в областта, докато миналия юни са били 32. Седем са вече пожарите в житни блокове, като са..

публикувано на 18.06.24 в 15:30

Община Нова Загора: Пазете се от измамници при ремонта на покриви

Община Нова Загора апелира гражданите, чиито имоти са пострадали от градушката миналата седмица да бъдат особено внимателни при наемането на майстори и фирми за ремонт на покриви.  През последните няколко дни в града са се появили групи предлагащи тази услуга, а стълбовете са облепени с обяви за извършване на покривни ремонти. Не се изключва..

публикувано на 18.06.24 в 14:32

До следващото лято пропадналата алеята между Бургас и Сарафово трябва да бъде укрепена

Общинският съвет трябва да даде разрешение на Община Бургас да поиска да придобие държавни имоти, на които се намира част от велоалеята между Бургас и Сарафово. Участъкът пропадна заради свлачище. След положително становище на съветниците, ще бъде изпратено писмо до областния управител, а той от своя страна ще напише доклад до Министерски съвет. Той..

публикувано на 18.06.24 в 11:35

Спират водата в част от Слънчев бряг днес

Поради подвързване на нов водопровод в к.к. „Слънчев Бряг“- Запад,  днес ще бъде спряна водата в района от река Хаджийска до кръстовището на супермаркета в района.  Това съобщават от  ВиК – Бургас. Водата ще бъда спряна до приключване на ремонтните дейности.

публикувано на 18.06.24 в 10:26

Зърнопроизводителите в Бургаско очакват добра реколта

С очаквания за добри добиви на ечемик и пшеница започна жътвената кампания в Бургаско. Реколтата се прибира вече навсякъде в областта с 407 високотехнологични комбайна. В региона предстои да бъдат ожънати 712 000 декара пшеница, като при тях има намаление с около 28 000 декара. Увеличени са площите с ечемик с 40 000 декара и  те са..

публикувано на 18.06.24 в 08:40