Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доходността на пенсионноосигурителните дружества е положителна

Реалната доходност на пенсионноосигурителните дружества е положителна. Това се казва в писмо на асоциацията на дружествата, според които Комисията за финансов надзор е представила "невярна" информация по време на изслушването й в ресорната парламентарна комисия. Тогава финансовият регулатор представи данни, че вноските за втора пенсия трупат отрицателна доходност. 

Пенсионноосигурителните дружества са отбелязали доходност от 0,48% годишно за периода от 30 юни 2004-та до края на септември 2014-а година. Към тази дата са последните обобщени данни за сектора. От дружествата са категорични, че "изнесената информация за отрицателна доходност от Комисията за финансов надзор" е "невярна". Доходността, натрупана от началото на съществуването им през 2002-ра година, също е положителна и е в размер на 5,56% за целия период. Това прави 0,46 на сто на година. От фондовете са категорични, че за изчисленията са използвани методики, признати по цял свят.

В писмото си до медиите от асоциацията подчертават, че се възползват от правото си на отговор, тъй като не са били поканени на заседанието на бюджетната комисия миналата седмица и не са имали възможността да изложат аргументите си пред депутатите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44