Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законопроектът на ГЕРБ за училищното и предучилищното образование беше приет на първо четене

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене законопроекта на ГЕРБ за училищното и предучилищното образование. Той предвижда задължителна предучилищна подготовка за 5-годишните деца, въвеждане на дуалното обучение в професионалните гимназии и частично държавно финансиране на частните детски градини и училища от 2018 г. 

Проектът на БСП, който предвижда задължително средно образование до 12-и клас, един учебник по учебен предмет и финансиране само на държавните детски градини и училища, беше отхвърлен от мнозинството. Проектозаконът на ГЕРБ срещна широка парламентарна подкрепа и беше защитен от образователния министър Тодор Танев

Има известно вече мазохистично удоволствие в повтарянето на тази диагноза години наред, че българчетата не разбират какво четат, че не могат да прилагат знанията си на практика. И аз, и групата на ГЕРБ вярваме, че законопроектът за предучилищното и училищното образование е част от това животоспасяващо лечение на българската образователна система, коментира Милена Дамянова от вносителите.

Лидерът на ДПС Лютви Местан изтъкна факта, че над 80 процента от отпадащите от образованието са от ромски произход. В тази връзка той атакува проекта в частта за предучилищното образование като даде пример с ромската махала в Сливен.

Докога ще си затваряме очите пред абсолютно невъзможния факт, парадоксален. Една детска градина няма в квартала и после се чудим защо отпадат от училище, посочи Местан.

Законопректът на ГЕРБ беше широко критикуван за текстовете, които предвиждат частично държавно финансиране на частните градини и училища по принципа парите да следват всяко дете и ученик.

Кои пари следват ученика. Нима някой е внасял индивидуални средства за издръжката на своето дете, каза Милен Михов от Патриотичния фронт.

Ако чрез този законопроект българското народно събрание отвори пътят за такъв вид финансиране, последиците ще бъдат разрушителни, подчерта Валери Жеблянов от "БСП лява България".

Резерви изразиха и от АБВ с аргумента, че е недопустимо с публични средства да се финансира частна инициатива.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Ресурсните учители на протест срещу промени в проектозакона за образованието

Ресурсните учители в Стара Загора  протестираха символично срещу готвените промени за работата на Ресурсните центрове в страната. Те закачиха на реверите си протестни лентички с надпис: „Ресурсните центрове – държавни! Да съхраним подкрепата за нашите..

публикувано на 26.01.15 в 15:15

Татяна Досева: Извънучилищните звена трябва да останат в системата на образованието

Директорите на извънучилищните звена имат притеснение, че с включването им като част от центровете за подкрепа за личностно развитие ще се измени и спецификата на тяхната дейност. Затова те предлагат да се обособят в една нова самостоятелна..

публикувано на 22.01.15 в 10:42

Какви промени в закона за образованието искат синдикатите

Законът за народната просвета, който е в сила от момента, датира от 1991 г. По него бяха правени редица промени, но фундаментални новости са заложени в проектозакони, които се обсъждат от десетина години. В момента се провеждат дискусии по двата проекта,..

публикувано на 13.01.15 в 17:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44