Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев и румънският му колега обсъдиха борбата с корупцията по високите етажи на властта

Росен Плевнелиев и Клаус Йоханис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на България и Румъния Росен Плевнелиев и Клаус Йоханис обсъдиха в Букурещ борбата с корупцията по високите етажи на властта и успехите на Румъния в тази област. Акцент в разговорите е регионалното сътрудничество.

Въпреки че спрямо резултатността на обществено значимите дела България изостава от Румъния, страната ни също има своя напредък, отбеляза президентът Плевнелиев.

Радвам се, че българският парламент прие с конституционно мнозинство стратегия за продължаване реформата в сектор "Правосъдие". Очаквам контретни дела! Виждам позитивни сигнали в българските правораздавателни органи. Само вижте решения, които се взеха в последните дни на ВСС, които бяха може би немислими преди време, за отстраняване на съдии и то високопоставени. Надявам се и посещенията в двете посоки да уеднаквят и стандартите от гледна точка на това как нашите румънски приятели успяха да създадат ефективна и независима прокуратура.

Най-важното, според президента на Румъния Клаус Йоханес е:

Да засилим този компонент, който да дава резултати, защото гражданите очакват политическа класа, която да бъде по-отговорна, очакват прозрачност на политическите решения, предвидимост и икономическо развитие. Всички тези неща са възможни, но в степен, в която обаче трябва да се справим с голямата корупция.

Другата важна тема в обсъжданията е Шенген.

България е модерно оборудвана и си върши работата на границата. Не очаквахме и не сме съгласни да има връзка между Механизма за оценка и Шенгенското партньорство. Двете са съвсем различни инструменти, нямат нищо общо с другото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44