Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ямбол днес е кулминацията на Международния маскараден фестивал "Кукерландия"

Снимка: www.kukerlandia.com
В Ямбол днес е кулминацията на Международния маскараден фестивал "Кукерландия". Десетки кукерски групи от всички краища на страната пресъздават стари традиции и вещаят здраве и берекет.

Въпреки лошото време, близо 50 кукерски групи от всички кътчета на страната дойдоха за 16-ото издание на фестивала:

Там, дето играят кукери, здраве и бекерекет да има. Гоним злото, за да дойде доброто, да има любов, мир и щастие на Земята. Много има лошо за гонене. Кога се появяват кукерите, те предшестват пролетта. Това е доброто начало.

Според някои участници, България има нужда не само от кукери, а въобще от такива български обичаи и традиции, които са ни запазили като народ.

Компетентно жури следи за автентичността на пресъздаваните обичаи. Според фолклориста Николай Ников обаче групите постепенно забравят истинския ритуал:

Предната група търкулнаха ситото така, съвсем настрани. А това е актът, в който кукерската булка предвещава плодородието на тази земя, върху която се играят тия игри, за следващата година.

Обявяването на победителите в конкурсната програма ще бъде утре.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.