Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ernst&Young за България: Икономическият ръст ще достигне 2,1% от БВП

Икономическият растеж на България ще достигне 2,1% от Брутния вътрешен продукт тази година, прогнозираха анализаторите от Ernst&Young. Той ще бъде подкрепен основно от вътрешните инвестиции и потреблението.

През годината ще продължи дефлационният процес, прогнозират анализаторите от авторитетната одиторска компания. Това ще се дължи основно на ниските цени на горивата. В същото време с бавен темп ще се увеличава вътрешното потребление. Доходите също ще растат бавно. 

В средносрочен план одиторите прогнозират още по-засилващ се растеж. През 2016 г. икономиката ни ще отбележи растеж с над 3 на сто и с над 3,4 на сто в средносрочен план. Тогава вече дефлацията ще бъде овладяна, а инвестициите ще започнат да растат с по-сериозен темп.

Анализаторите отбелязват и зависимостта на българската икономика от тази в страните в еврозоната, които са основни търговски партньори на българските фирми. Слабостта на еврото и ниските цени на петрола ще подпомогнат и европейските износители, а планът за количествени улеснения на Европейската централна банка ще подпомогне растежа на икономиката в страните от еврозоната. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44