Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП: Извършва се кадрови погром в Министерството на икономиката

Божидар Лукарски
Снимка: БГНЕС

БСП определи като "кадрови погром" извършените от министъра на икономиката Божидар Лукарски уволнения и нови назначения в неговото ведомство. Мая Манолова коментира скандални, според левицата, факти, свързани и с назначенията в Агенцията за малки и средни предприятия: 

Оказа се, че министърът има да назначава съученици, братовчеди, чистачки от "Раковска" 134 и разбира се, кадри на ГЕРБ. Любопитна е историята на новоназначената изпълнителна директорка на Агенцията за малки и средни предприятия, госпожа Мариета Захариева, ръководен кадър на СДС – Красно село. Същата е страна по граждански договор, сключен от бившия директор на агенцията Николай Стоянов, така че тандемът, който е източвал чрез кухи граждански договори агенцията, отново се връща на власт в разменени роли.

По повод обвиненията на БСП за партийни назначения в министерството на икономиката, съпредседателите на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев и Найден Зеленогорски коментираха:

За три години 5500 души са назначени при заобикаляне на закона. В момента ни се претоплят едни и същи четири-пет имена на пресконференции всяка седмица. Меко казано, е нахално. 
РБ няма почти нито едно назначение в половината от областните центрове на България. В този смисъл идеята за някакво преяждане с власт е абсурдна, защото точно тези, които ни обвиняват, че преяждаме с власт, в момента контролират 80 процента от администрацията в България.

Реформаторският блок внася промени в Закона за държавния служител, с които ще се изключат всякакви назначения в държавната администрация, без да е проведен конкурс. Цeлта е да да ограничат министрите от изкушението да се поддадат на политически натиск и да извършват необосновани партийни назначения в администрацията, отбелязаха Кънев и Зеленогорски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44