Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС обмисля вот на недоверие заради здравеопазването

Тунчер Кърджалиев
Снимка: БГНЕС

Движението за права и свободи обмисля вот на недоверие заради политиката в областта на здравеопазването, съобщи депутатът Тунчер Кърджалиев. Преди да вземат решението от партията ще изчакат второто гласуване на промените, внесени от здравния министър в Закона за здравното осигуряване. 
ДПС внесе в деловодството на Народното събрание свои идеи за поправки в закона. Ако те не бъдат подкрепени, не е изключено първият вот на недоверие, който ще поиска ДПС, да бъде на тема здравеопазване, обясни Кърджалиев: 
Това е въпрос на консултация с други политически сили, а и ние не бихме депозирали такова наше желание без да видим какво ще се случи на второ четене със Закона за здравно осигуряване.

Внесените от ДПС промени засягат трайно безработните хора над една година, загубили здравноосигурителните си права, обясни депутатът Хасан Адемов
Продължително безработните с регистрация в бюрата по труда, след съответна социална оценка от териториалните поделения на дирекциите за социално подпомагане, да бъдат осигурявани за здраве за сметка на държавния бюджет върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Предлагаме, ако в семейството на здравноосигурен работник има неработещи членове на семейството, които не се осигуряват на друго основание, работещият член от семейството да осигури безработния върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Атанас Мерджанов
от БСП каза, че ако бъде внесен вот на недоверие, групата на левицата ще обсъди решение дали и как да участва.
Вече няколко месеца има достатъчно време, за да се оцени работата на сега действащия екип на министър Москов, какво е постигнал, какво е разочаровал, какво възнамерява да направи, така че мисля, че времето е съвсем удачно.

Радан Кънев
от Реформаторския блок определи идеята като поредната политическа атака. Очевидно става дума за поредна политическа атака срещу него, нямаща нищо общо с професионалната му дейност. Не е изненада, не виждам нищо учудващо. Винаги най-изявените министри са обект на най-силни атаки, това е работата на опозицията.

Красимир Велчев
от ГЕРБ също коментира намеренията на ДПС:

Не сме притеснени от това, че някой иска оставката на тема "Здравеопазване", не сме. Като пациент виждам какво става. Може би първата реформа, която трябва да се направи, пак казвам, че лекари и пациенти са съгласни, аз го казвам не като позиция на ГЕРБ, да се забрани работата на лекари и в държавни, и в частни болници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44