Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В много ямболски села няма да бъдат отслужени Великденски служби, защото няма свещеници

Снимка: БГНЕС

В много селски храмове на Ямболската духовна околия няма да бъдат отслужени Великденски служби. Причината е, че няма достатъчно свещеници.

Само шестима са свещениците в Ямболска духовна околия. Те трябва да служат в 63 села и е невъзможно да бъдат навсякъде, признава архиерейският наместник отец Панайот Чакъров:

Като имате предвид, че първата енория е градът и той на празника не може да се остави без служба, направете сметка кога той ще служи в останалите храмове и те ще бъдат отворени.

Другият голям проблем е, че по селата няма кой да се грижи за храмовете:

Защото всичко е на добра воля. Приходите на селата са под ужасния минимум. По 1-2 кг свещи харчат на година. Приходите им са 20-25 лв. на година.

Според отец Чакъров, проблемът с липсата на свещеници може да бъде решен:

Големите села, където са 1000-2000 души, така ли нямат? Едно момче да изпратят в семинарията, да му осигурят след това да се върне той на село и да му осигурят що-годе прилично съществуване.

Дотогова обаче ще се разчита единствено на добрата воля на някоя възрастна жена, която по празници да отключва вратите на селските църкви.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44