Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП атакува в съда лимитите за болниците

Снимка: БГНЕС

БСП ще атакува пред Върховния административен съд (ВАС) решението на Надзорния съвет на Здравната каса за лимитите за болниците.

Депутатът от "БСП - лява България" д-р Емил Райнов обясни, че то е взето в нарушение на Закона за здравното осигуряване - с 4 на 3 гласа, а по закон решенията на надзора се вземат задължително с минимум 5 гласа:

Това е заседание, на което са взели решение за разпределянето на близо 1,5 милиарда бюджет. Това е нещо, което обсъждаме в момента - варианта да го внесеме във ВАС за обявяване това решение за нищожно и на тази основа от тук нататък всяка една болница, всеки един пациент, който през миналия месец на това основание не е получил съответно услуги или здравни медикаменти, е в състоянието да търси своите права в съда.

Това решение на БСП беше обявено след срещата на парламентарната група с министъра на здравеопазването Петър Москов.

БСП ще подкрепи част от предложенията на министъра за промени в Закона за здравното осигуряване като електронните търгове, Националната здравна карта и по-голямото участие на държавата в надзора на Здравната каса.

Няма да подкрепим разделянето на пакетите на основен и допълнителен, лимити на болници, листите на чакащи, допълни Мая Манолова.

Тя показа съобщение, което онкологичната болница в Благоевград вчера официално е залепила на входната си врата:

Във връзка с изчерпването на лимита на лечебното заведение за месец април 2015-а година спираме приема на пациенти по клинични пътеки и клинични процедури, както и изписването на лекарствени медикаменти и обезболяващи.


Това състояние на здравната система може да бъде характеризирано с една дума -  обреченост, коментира Манолова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44