90 на сто от обектите за хранене в Добричко вече предоставят информация за алергените в храните, които предлагат. Друго ново изискване, обявяване на енергийните показатели, ще влезе в сила от 2016 година. Ресторантьорите приемат промените, но смятат, че това ще повиши цените и ще увеличи документацията.
Всеки туроператор и ресторантьор е свободен в избора си за достъпно предоставяне на информацията за хранителните продукти – произход и алергенни стойности. Засега това обикновено се прави на табло в детските заведения и в менютата в заведенията за хранене. Председателят на Областната хотелиерска и ресторантьорска организация Димитър Димитров заяви: Нашите менюта вече се четат по часове. При нас едно меню струва от порядъка на около 150-200 лева и на нас ще ни струват разходи, естествено, но това се прави в интерес именно за потребителите.
Според Димитър Димитров част от документацията за самоконтрол може да отпадне: Най-много са бумагите, които ние вписваме, и дневниците, които ние водим по системите за самоконтрол. Тежко е писането при нас. Ние имаме специално назначени хора, които се занимават с тази работа.
Димитър Димитров е убеден, че най-необходима е информацията за произхода на стоката и пътя ѝ до ресторанта. Само така при възникване на проблем може да се открие причината.
Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..