Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оправдаха обвиняемите за взривовете край "Петолъчката"

Състав на Ямболския районен съд оправда двамата обвиняеми по делото за взрива в база за утилизация край пътен възел "Петолъчката". На 5 юни 2012 година при експлозията загинаха трима работници, причинените щети възлизат на над 62 млн. лева.

Съдът оправда  управителят на фирмата Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев. Според обвивението, те не са взели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества и са допуснали боеприпасите да бъдат разглобявани, а не както е по договор е да бъдат унищожени чрез взривяване. така се е стигнало до експлозията, при която загинаха тримата работници. 

След произнасянето на присъдата Ирен Костова, съпруга на загиналия Станимир Костов заяви: 

Живеем в България, почти не съм изненадана, нямам думи! Толкова хора загинаха от тази дейност и никой не взе никакви мерки. 15 души загинаха в Горни Лом...

Според собственика на базата Десислав Делев присъдата е очаквана, а за инцидента в базата причината е:

Министерство на отбраната по договор с нас дава грешен боеприпас, който нашите работници, първия който го пипва, и той гръмва, това е простата история.  

Прокурорът по делото Милен Божидаров не пожела да коментира присъдата, но според адвоката на единия от обвиняемите Ивета Анадолска делото ще се развие и на по-горна инстанция.

Да, смятам, че ще протестира, но не виждам при това обвинение, по начина по който е конструирано обвинението, да се постанови осъдителен съдебен акт. Това е моето мнение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44