Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български превозвачи протестираха при пункта "Лесово"

Снимка: БГНЕС

Български превозвачи протестираха на пътя за граничния пункт "Лесово". Вече пети ден техните камиони са блокирани на турска територия. 

Около 40 превозвачи са оставили камионите си на турска територия и са преминали пеша през митническия пункт "Лесово". Според тях има проблем с издадените им разрешителни за преминаване, тъй като са с дата 1 юли и турските митничари не искат да ги пуснат преди това. Изпратен е сигнал до транспортното министерство и се очаква да се постигне договореност с турската страна.
Ако това не стане, превозвачите заплашват да затворят пътя към граничен пункт "Лесово" с жива верига.
Междувременно България е получила уверение от турската страна, че до няколко часа въпросните еднократни разрешителни ще бъдат активирани. 

Съгласно двустранно споразумение, България разполага годишно с 32 хиляди разрешителни, които турската страна ги предоставя на два транша, по 16 хиляди броя, обясни директорът на "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов:
От миналата седмица сме заявили, че искаме да бъдат активни разрешителните. Но по неизвестни причини турската страна отказва да ги активира и се получи напрежение на граничните пунктове. Преди малко разговаряхме с превозвачите. Уверили сме ги, че няма да имат проблеми с тези разрешителни. Имаме твърдото уверение на турската страна на ниво министър, че ще бъде решен проблемът до няколко часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44