Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнал за насилие над дете в Бургас

Снимка: архив

В Бургас майка сигнализира за тормоз над детето си в частна лятна занималня. Управителят отрича, а  Регионалният образователен инспекторат не контролира дейността на детския център. Стела Росенова е подала сигнал до прокуратурата за тормоз на сина й в лятната занималня от друго дете. По думите й инцидентът с 5-годишния Самуил е станал на 25 юни, но едва след консултация с адвокат тя го оповестява. 

Може би на 9 години е било момченцето. Душил е сина ми брутално и зверски. Същото момченце го е карало да ближе кръв от раните му. Детето ми не е можело да си поеме въздух. Къде са били преподавателите?

За 90 деца през юни в детския център са се грижили 7 служители. Управителят Диян Марков заяви, че е назначил проверка по случая.

Всеки един от служителите в детския център каза и писмено това е написано, че подобно нещо не му е казано, нито пък е видял той подобно нещо. Говорено е с бащата на другото дете, той е говорил с детето си и са категорични, че подобно нещо не се е случвало.

Занималнята не се наблюдава от Регионалния инсепкторат по образованието, защото е регистрирана по търговския закон, обясни началникът Виолета Илиева:

Тя не е регистрирана по Закона за народната просвета. Преди години имаше проблем подобен на този, който майката сега изнася, но ние не успяхме нищо да направим.

В момента действа нов координационен механизъм, с участието на полицията, прокуратурата и Агенцията за зекрила на детето, който ще бъде задействан след писмения сигнал на майката, увериха от Инспектората. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Председателят на Общинския съвет в Руен подаде оставка

Председателят на Общинския съвет в Руен подаде оставка днес по време на заседанието на съвета.  Мотивът на Исмаил Осман е включването му в предизборната кампания.  Заседанието продължи с гласуването на нов председател и избра Нуртен Османова. Вторият кандидат - Димо Ангелов, оттегли кандидатурата си.

публикувано на 30.09.24 в 15:47

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан, научи БНР. Това е част от плана за поетапна евакуация по въздух на сънародниците ни, които искат да напуснат Бейрут. Първо ще бъдат евакуирани майки с деца и възрастни хора. Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан Държавата ще евакуира поетапно българите, които..

публикувано на 30.09.24 в 15:15

Местна фирма иска да изгради фотоволтаична централа край Карнобат

Общинският съвет на Карнобат единодушно даде съгласие за изготвяне на ПУП за изграждане на фотоволтаична централа. Съоръжението ще се намира в местността Гердеме на площ от 58.592 дка, земеделска територия, седма категория. Инвестиционното намерение е на „Карнобат енерджи“ с управител Минчо Гроздев, специализирано дружество както в търговията,..

публикувано на 30.09.24 в 14:55

Созопол ще реализира три проекта на стойност 1 565 000 лева, с държавно финансиране

Три проекта за изграждане на канализация в Черноморец и Созопол и ремонт на улици ще бъдат реализирани в морската община. Споразуменията за това са подписани между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и кмета на Общината Тихомир Янакиев: „Първият проект е за изграждане на уличен водопровод и канализация в..

публикувано на 30.09.24 в 14:40

Стартира ремонт на ямболската улица "Георги Гарабчи войвода"

От днес в Ямбол започва ремонт на улица „Георги Гарабчи войвода“, обхващащ участъка между улица „Русе“ и улица „Индже войвода“, съобщи Общината.  Строителните дейности ще се извършват на три етапа, като целта е цялостна реконструкция и модернизация на инфраструктурата в района. В първия етап от проекта ще се ремонтират уличното платно и тротоарната..

публикувано на 30.09.24 в 09:26

Новата седмица започва с ниски температури и силен вятър

По Южното Черноморие в първия работен ден от новата седмица ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. Ще духа силен и поривист вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 15° и 17°, на морската вода около 23°, с вълнение на морето до 4 бала. След снощната буря на дежурния телефон в Областна администрация Бургас са..

публикувано на 30.09.24 в 08:22
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

Отбелязват в Ямболско 121 години от рождението на Джон Атанасов

В Ямбол и село Бояджик започват събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов. По повод годишнината е предвидена тридневна програма, подготвена от  териториалната организация на Научно-техническите съюзи в Ямбол и община Тунджа. На 4 октомври се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чиито корени..

публикувано на 30.09.24 в 07:15