Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От гражданската квота на РБ и от ДСБ искат мониторингът върху прокуратурата да продължи

Радан Кънев
Снимка: БГНЕС

Депутати от гражданската квота на Реформаторския блок и ДСБ настояха мониторингът върху прокуратурата да продължи. Те поискаха да бъде създадена независима антикорупционна прокуратура по румънски модел, както и български аналог на Европейската служба за борба с корупцията ОЛАФ. За целта ще бъдат предложени и промени в Закона за съдебната власт, обяви Радан Кънев:

За създаването на наказателен път на румънски антикорупционен модел в прокуратурата чрез заместник главен прокурор с независим мандат, както и енергично ще подкрепим предложенията на инициатива "Правосъдие за всеки" за отваряне на нов конституционен дебат, фокусиран върху правомощията на прокуратурата. Ние говорим за специален надзор на обществените поръчки и за независима антикорупционна прокуратура. И в двата случая – под прекия надзор на европейски прокурори.

Радан Кънев допълни, че ще подкрепят и антикорупционния закон, предложен от вицепремиера Меглена Кунева. 

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева посочи какви са очакванията от работата на евроекспертите, които ще пристигнат в България през април:

Става въпрос за анализ, за работата на експертизата, за независимост, за вътрешната организация. Нашата молба беше да бъде възможно по-бързо. Прокуратурата е съгласна! Ние поискахме експертиза и помощ за новата наказателна политика. Знаете, че заедно с холандското правителство се надяваме да окажат подкрепа, нас и тях, и в сферата на вещите лица.

Захариева поясни, че експертите са предложили помощ и при конкретни дела с особена сложност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44