Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тонове мъртва риба изплуваха във водоем между ямболски села

Снимка: БГНЕС
Тонове мъртва риба изплуваха във водоем между ямболските села Дражево и Кабиле. Язовирът е в близост до вододайна зона, от която се снабдяват с питейна вода няколко села и част от Ямбол.
Рибата започнала да измира преди няколко дни, разказа собственикът на водоема Георги Георгиев от Кабиле.

Определено сигурно тонове, колкото обирахме тука да изхвърляме, тонове сигурно, не съм я теглил - щука, каракуда, шаран, амур, буквално декари натрупано с риба, глава до глава.

Кметът на село Дражево Дяко Дяков е притеснен и от факта, че вододайната зона е само на няколкостотин метра.

На мястото, в което измира риба около 400 метра се намират помпите, които подават вода на Дражево, Кабиле, Хаджи Димитрово, мисля че и на Завой и на два квартала в "Златен рог" и к-л "Каргон".

Според хората в село Дражево замърсяването тръгва от старото ямболско сметище и новоизграденото с европейски средства Регионално депо за управление на отпадъците.

 На 80 на сто съм убедн, че замърсяването идва от сметището на регионалното депо, ние  още преди 4-5 години сигнализирахме за същия проблем, че водата от това дере ще влезе в този канал и ще се случат тези неприятности.

Председателят на екосдружение "Ден" Димитър Димитров също е убеден, че проблема е от регионалното депо

Кой какво е хвърлял на сметището, котролът е никакъв , никой не може да каже какво има заровено в това сметище, колко опасни метали или опасни химикали има вътре.

От Регионалната инспекция по околната среда  и водите в Стара Загора са взети проби от водата и до 10-на дни се очакват резултатите..


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44