Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Половин България е във финансов колапс", пише на първа страница "Сега". Финансите на българските общини са пред пълна катастрофа, а хазната ще трябва да налее в тях спешно десетки милиони левове. 156 кметства са приключили миналата година с дефицит, а 71 надхвърлят лимита с просрочени задължения. Абсолютен лидер по размер на дълга е Столичната община с над 570 милиона лева задължения. Предвижда се създаването на механизъм за отпускане на безлихвени заеми. Румен Гечев от БСП коментира, че е "недопустимо да награждаваме със субсидии финансово недисциплинирани общини."
С промените в Закона за банковата несъстоятелност докладът за КТБ, изгоден от "Аликс партнърс", става публичен, пише "24 часа". Достъп до пълната информация и данните за отделните активи на фалиралата банка обаче ще имат само синдиците и Фондът за гарантиране на влоговете, а кредиторите ще получат само обобщени данни.
"Кой ще плаща гафа на "Аликс Партнърс"?, четем на страниците на "Банкеръ". Скандалът около ролята на компанията, която "уж разследваше" източването на КТБ назрява и се очертава като "поредната измама, която държавата устройва на данъкоплатеца", коментира изданието. Отсега е ясно, допълва "Банкеръ", че "изнесеното в доклада на 500 страници не е пълно", а "само описва раздадените кредити".
"Десетина души са овладели големия строителен бизнес", завява министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за "Капитал", по повод спрените отреди седмици обществени поръчки.Той каза още, че върху работата на сегашния състав на Комисията за защита на конкуренцията могат да се поставят много въпросителни. По казуса КТБ Горанов коментира, че, ако успеем да възстановим 20% от липсващите средства на фалиралата банка, ще е добре. Той пояснява, че голяма част от парите в КТБ никога не са съществували. 
"Край на далаверата "почетен консул". Борисов нареди да се отрежат привилегиите на българи, дипломати у нас", пише "Труд". "На почетните консули сме дали да се движат с червени номера, с ескорти и да използват облекчения и изобщо права, които няма никъде в Европейския съюз", коментира премиерът.
"Газът поевтинява с 23% от април, повлича парното и тока", пише още "Труд" и цитира председателя на КЕВР Иван Иванов, който коментира, че въпреки възможността токът да падне от април, вероятно промяна ще има чак лятото.
"Увеличение на руските туристи с 5-7% през 2016 година прогнозират от Асоциацията на туроператорите в Русия", пише "Стандарт". Страната ни има шанс да привлече средната класа туристи, които искат да прекарат почивката си на море, но на приемливи цени, коментират за изданието от Асоциацията.
"Зимата се връща" пише "24 часа". "В понеделник сняг, под 0 градуса падат температурите заради средиземноморския циклон "Дорис", насочил се към Балканите".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44