Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Историческият музей в Ямбол обяви конкурс, посветен на 140 години от Априлското въстание

Снимка: bg.wikipedia.org

Регионалният исторически музей в Ямбол обяви конкурс за есе или кратък разказ на тема “На епохата бяха необходими герои и времето ги роди“, посветена на 140 години от Априлското въстание.

От музея в Ямбол организират и срещи с ученици, за да ги запознаят по-подробно със събитията в района преди Априлското въстание, информира уредникът му Христина Женкова:

Мисля, че срещата ще бъде полезна за учениците, за да могат да подпомогнат своята работа при писане на есетата, ако предпочетат да пишат за нашия край, тъй като конкурсът е отворен и изобщо за събитието в българските земи от 76-та година.

В конкурса могат да участват ученици от 8 до 12 клас от цялата страна. Литературните форми - есе и кратък разказ, не са избрани случайно, поясни още Женкова:

Намираме, че това е форма, в която учениците не само се запознават със събитието, за да подготвят своите материали в детайли, но и по-големите от тях успяват да дадат своя оценка и да направят коментар на събитието. По този начин се подпомага тяхното развитие, а и се връщат назад в миналото.

Крайният срок за изпращане на творбите е 19 април, а награждаването ще се състои на 17 май, като е осигурен и паричен, и предметен награден фонд.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.