Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани протестираха пред НС за подобряване на условията в общинските приюти за кучета

Снимка: Росина Петрова

Десетки граждани протестираха в защита на животните пред Народното събрание. Те настояха за подобряване на условията в общинските приюти за кучета и спазване на законите.

Зоя Илиева от неправитествената организация "Дара-помощ за животните“, която е била доброволец в приюта в Сеславци, разказа за жестокостите към животните и изрази надежда отношението към тях да се промени:

Слагат се лекарства с изтекъл срок. Дават се обезпаразитяващи с изтекъл срок. Кучетата поголовно умират. Краде се храна с чували. Пред очите ми разкъсаха малко куче. На 3-4 метра стоят гледачите и не ги интересува!

Семейство Георгиеви, които са осиновили малтретирано куче, призовахa към хуманно отношение към животните:

От 20 години се грижим за беззащитните улични кучета и котки. Нито държавата се промени към добро за хората, нито за животните! Продължава да се злоупотребява със средствата, които  европейските защитни организации дават в България. Затова е тази демонстрация, животните в приютите да живеят по-добре!

Природозащитниците настояват общините да работят по метода "кастрирай и върни", а не "кастрирай и затвори в приют", обясни Аксиния Боснева:
 

Тази седмица Народното събрание имаше възможност да коригира Закона за защита на животните, така че програмата "Кастрирай и върни" да бъде изпълнявана както трябва. Вместо това, нашите депутати от Комисията по земеделие гласуваха точно обратното и развързаха ръцете на общинарите, да могат да кастрират, да гълтат обществени пари, да тъпчат кучетата в концлагерите и да усвояват милиони български левове.

От сдружение "На ти с природата" събират подписи с настояване за проверка от европейски институции на общинските приюти в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44