Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бърни Сандърс и Тед Круз печелят предварителните избори в Уисконсин

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сенаторът от Тексас Тед Круз е смятан за победител в предварителните избори за партийна номинация в щата Уисконсин. При демократите Бърни Сандърс надделя в битката си срещу Хилъри Клинтън.

При малко от над 20 процента обработка на гласовете американските медии обявиха, че Круз със сигурност е победител в драматичната битка за номинацията на републиканците в надпреварата за Белия дом. Въпреки масираната кампания на смятания за фаворит милиардер Доналд Тръмп, враждебните спрямо него настроения в Уисконсин надделяха, след като в щата консерваторите се присъединиха срещу увеличаващото се недоволство от поведение му.

Триумфът на Тед Круз има важно символично значение и може да попречи на Тръмп да спечели номинацията на партийния конгрес. Така пред републиканците все по-ясно се очертава възможността за оспорван конгрес, когато при липсата на определено мнозинство делегати за даден кандидат, може да се стигне до нетрадиционен сценарий и преразпределяне на гласовете.

В лагера на демократите с победата си Бърни Сандърс скъсява разликата си с Хилъри Клинтън, макар и все още шансовете му за спечелване на номинацията да са малки. За разлика от други щати, в Уисконсин на предварителните избори гласуват и тези, които не са регистрирани към някоя партия – контингент, който в по-голямата си част застава зад Сандърс.

Пред претендентите сега остават важни избори в щати като Ню Йорк, Пенсилвания, Калифорния и Ню Джърси. Последни за партийните номинации (на 14-и юни) гласа си ще подадат демократите в столицата Вашингтон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44