Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"България е заплашена от рекордна санкция от Европейския съюз", пише вестник "Сега" на първа страница. "По информация на няколко независими източника, само от общинските проекти, финансирани от Програмата за развитие на селските райони, може да ни бъде наложена санкция от 250 милиона евро", пояснява изданието. "Вицепремиерът Томислав Дончев отговори уклончиво, че няма информация за санкция в такъв размер", отбелязва вестник "Сега". В коментар изданието пише, че налагането на финансова корекция в размер от 250 милиона евро ще бъде абсолютен рекорд.
"Забраната на палатки на плажа на практика остава", пише "Капитал дейли". "Парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ за отмяна на гласуваната само преди няколко седмици забрана за къмпингуване в 100-метровата ивица зад плажа, но самата забрана няма да отпадне скоро". Изданието обяснява, че поправката гласи, че отмяната на рестрикцията ще влезе в сила, когато бъдат приети промените в Закона за туризма, в които ще бъдат разписани правилата за къмпингуване. "Проектът обаче е на месеци от финализиране, което означава, че де юре забраната вероятно ще бъде в сила поне за това лято, въшреки, че е отменена", изтъква още "Капитал дейли".
Вестникът допълва темата с информацията, че "дружествата "Емона 2000" и "Дарс инвест" вече строят ваканционно селище в местността Карадере край Иракли".  Всичко обаче се е оказало законно, защото след съдебни спорове разрешенията за строеж са влезли в сила. "Капитал дейли" обяснява, че Иракли заедно с Карадере и Корал е един от трите плажа, които неотдавна, с промени в закона, бяха обявени за екоплажове със забрана да се извършва стопанска дейност.
"Наесен със стари учебници по новите програми", пише "Стандарт". Нов ще бъде само учебникът по история за 5 клас, като би трябвало да е готов до септември. "Новите учебници влизат от учебната година 2017-2018 година", пояснява образователният министър Меглена Кунева, цитирана от "Стандарт". " По думите й, няма съществено разминаване по различните предмети със съдържанието, залегнало в новите учебни програми, а ако има такова, то ще бъде компенсирано от страна на преподавателите, допълва изданието.
"Калфин уволни арогантен началник", който по време на протеста на родители с деца с увреждания нарекъл организатора му "куха градинска лейка", отбелязва "Труд".
"Телефон 112 умира от липса на памет. Заради ръчен режим на работа линейка се оказва на адрес в София вместо във Варна", пише още "Труд", по сигнал на медици. "Вместо да улесни хората в нужда, спешният телефон 112 им създава допълнителни затруднения, коментира изданието. Причината, според "Труд", е, че системата не се поддържа, често забива заради малката памет, в която се съхраняват записите. На операторите им се налага да пишат на хартия и след това да предават по записките си на Спешната помощ. Това отнема по 8-10 минути за приемане на сигнал, пояснява"Труд" и коментира, че вместо да търсят решение на софтуерния проблем, от МВР съобщават, че ще изградят изцяло нова система  за спешни повиквания.
"Бърз трамвай по булевард "Цар Борис III" в София и дупчене на билет на спирките ще има в София до 2018 година", съобщава "24 часа" и допълва, че се планира и удължаване на зеленото трасе до площад "Македония".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44