Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Билетът за градски транспорт в София все пак става 1,60 лева от 1 юни.  ГЕРБ, СДС и Прошко Прошков приеха промяната, с която Общината се надява да събере допълнителни 15 милиона лева за транспортната система", пише "Капитал дейли". "По-малките и критично настроени партии искаха по-детайлна обосновка защо цената на билета да се вдигне точно с 60 стотинки и именно сега", но "смислен дебат не се състоя", констатира изданието. Според доклада на ГЕРБ реалната стойност на еднократното пътуване в столицата е 1,64 лева. Общинските съветници и Центърът за градска мобилност обаче не представиха разчети за броя на пътниците и натовареността на превозните средства, на базата на които са изчислили цената на билетчето, допълва "Капитал дейли".
"24 часа" цитира президента Росен Плевнелиев, който съобщава, че България е обект на интензивни кибератаки, като заплахите идват от терористи и държави с тоталитарни режими. По време на Консултативния съвет за национална сигурност стана ясно, че са установени случаи на кибератаки срещу български банки, летища и други елементи от критичната инфраструктура като е регистрирано и изтичане на голям брой лични данни на български и чужди граждани, пише ежедневникът. Съветът при президента препоръча парламентът да приеме закона за електронното управление и национална стратегия за киберсигурността. Министерският съвет да осигури финансиране за МВР, ДАНС и Министерството на отбранта, което също така да изгради център за киберотбрана. Според лидера на БСП Михаил Миков, цитиран от "24 часа", темата за киберсигурността е важна, но много по-важна е тази за демографската криза.
"За Борисов всяка карикатура е заговор срещу правителството". "В конспиративната теория премиерът свърза мигранти, медии и "свински опашки", пише вестник "Сега" и обяснява, че премиерът е видял пореден заговор срещу правителството си - този път от страна на медии и карикатуристи, които нарочно раздухват случаи с граждански патрули и задържани мигранти. "Борисов е коментирал и скандала със свалените карикатури на Чавдар Николов от Нова телевизия, което се е случило в деня, в който е излязъл шаржът на Николов. На него конската опашка е била заменена със свинска. Борисов категорично отрече да е упражнявал натиск върху медията, допълва изданието. Според премиера, "цялата история се използва, за да бъде ударен лично", отбелязва вестник "Сега". 
"По-скъп ток с над 20% иска ЧЕЗ", четем на първа страница на вестник "Труд". Изданието пояснява, че идеята е внесена за обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране. Според предложението на EVN е необходимо повишение на дневната тарифа с 2,3%, а на нощната - с 3,5%. Енерго-ПРО пък предлага  средно увеличение на тока с малко под 3%.
"Данъчни под прикритие пазаруват в нета", пише "Монитор". "Сайтовете укрили налози за над 2,8 милиона лева. Проверяват и доставките на куриерските фирми", са съобщили за вестника от НАП. "Целта е да се установи кой е изпращачът на стоката и той да бъде проверен за укриване на обороти", допълва "Монитор".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44