Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите срещу Тръмп в щата Ню Мексико прераснаха в сблъсъци с полицията

Снимка: Младен Петков

Протестите срещу Доналд Тръмп, вероятният кандидат на републиканците за президентските избори в САЩ, прераснаха в сблъсъци с полицията в Албъкърки, щата Ню Мексико. Tова не е първият случай, в който се стига до насилие на събитие на Тръмп. През март бизнесменът отмени митинг в Чикаго след сбивания между протестиращи и подкрепящи go.

Мирните демонстрации са ескалирали след като привърженици на Тръмп са започнали да пристигат за събитието в Конгресния център. Местният вестник "Албъкърки джърнал" споменава, че двете групи са си разменяли обиди, включително и на расова основа. Постепенно броят на противниците на Тръмп извън залата е достигнал над 600.

Според властите, цитирани от телевизия Ен Би Си, няколко офицери са били ранени след като срещу тях са били хвърлени камъни, а поне едно лице е арестувано. Стигнало се е до използване на димки.

Франс прес посочва, че протестиращите отвън са подпалвали тениски и други предмети, които са били с етикети на слогана на кампанията на Тръмп. Имало е съборени барикади и счупени стъкла. В самия Конгресен център на няколко пъти предполагаемият кандидат е бил прекъсван от възгласи и вдигане на плакати от рода на "Тръмп е фашист“ и "Писна ни, чухме достатъчно“. Пред тълпа от около 4 хиляди с характерния си подигравателен тон за подобни ситуации милиардерът посъветва издигащите антилозунги да се приберат у дома при мама.

Ню Мексико е щатът с най-много латиноамериканци – демографската група, която, в мнозинството си, е разгневена от изказванията на Тръмп по въпроса с нелегалната имиграция и планa за изграждане на стена по границата с Мексико.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44