Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модернизират автогара "Запад"

Бургаската Автогара "Запад" ще стане модерен транспортен терминал. Стартираха ремонтни дейности, финансирани от Община Бургас и "Бургасбус" ЕООД.
"С този ремонт приключва още един обновителен цикъл. След построяването на модерната Автогара "Юг", автобусният терминал в "Меден рудник", Морска гара, основният ремонт на железопътната гара и изграждането на нов летищен терминал, остана само Автогара "Запад". От следващата година абсолютно всички входни точки на Бургас, които посрещат гостите на града, ще бъдат обновени, а това е изключително важно, защото там туристите получават своите първи впечатления", каза кметът Димитър Николов.  
В момента се премахват старите плочки пред Автогара "Запад", които са поставени преди 30 години. На тяхно място се насипва стабилна основа от дребни камъни и се полага асфалтово покритие. 
Сградата на автогарата ще бъде санирана изцяло. Старата дограма ще бъде подменена с нови профили. Увредените участъци по конструкцията на сградата ще бъдат обработени, след което ще се постави изолация по стените. Прилагането на мерките за енергийна ефективност ще намали разходите за енергия. Мащабната реконструкция на сградата ще осигури по добри условия за пътниците и персонала в транспортния терминал. 
Външното пространство също ще бъде преобразено. Крайно амортизираните бетонни покривни конструкции на автобусните сектори ще бъдат обновени. Корозиралите метални елементи ще бъдат почистени. Повърхността на навесите ще бъде облепена с изолация, която ще ги предпазва от атмосферните влияния.
Зеленината около автогарата ще бъде обновена. Старите дървета ще бъдат запазени, а около тях ще се засади нова растителност. Обновяването на външното пространство трябва да приключи до края на август. Цялостният ремонт на Автогара "Запад" ще бъде завършен окончателно до една година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съветник иска спиране на ремонта на пътя Сарафово-Бургас през лятото

Да се преустановят временно ремонтните дейности в участъка между Гробищния парк  до Северния обход на Бургас през лятото иска общинският съветник от „Възраждане“ Мариян Иванов.  Той е отправил официално питане до общинската администрация дали е възможно спирането на ремонта за туристическия сезон и продължаването му през есента. Иванов посочва,..

публикувано на 13.06.24 в 16:39

Град унищожи прасковената реколта в няколко сливенски села /ОБНОВЕНА/

Само за час полигонът за борба с градушките край Старо село, Сливенско, е изстрелял 220 противоградни ракети по облачната система, която премина над няколко сливенски села и унищожи реколтата от плодове и зеленчуци. Според експертите обаче, на облак с 20 километра фронт не е достатъчно. Най-засегнато от градушката е село Мечкарево, там 100% са..

обновено на 13.06.24 в 14:22

От 1 юли: Парното в Бургас поевтинява с 14%, токът поскъпва с 1,46 на сто

Поевтиняване на парното с 14% се очаква в Бургас от 1 юли. Предложението за тока в Югоизточна България обаче е за поскъпване с 1,46 на сто. Новите цени на парното и  тока  бяха обсъдени днес   в Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението за топлофикационната услуга  е за поевтиняване  с близо 8,5% за страната. Най-сериозно..

публикувано на 13.06.24 в 13:34

Променят разписанието на линия № 92 в съботните дни

От 15.06.2024 година се променят часовете на изпълнение на линия № 92 в съботните дни.Това съобщават от "Бургасбус". Курсовете, в които автобусите ще обслужват спирка „Гробищен парк“, са с часове на тръгване от Терминал „Меден рудник“: 07:10; 07:30; 07:50; 08:10; 08:30; 08:50; 09:10; 09:30; 09:50; 10:10.

публикувано на 13.06.24 в 13:34

От пожарната със съвети как да се избегнат пожарите по жътва

Огнеборците споделят ценни съвети с участници в жътвената кампания за недопускане на запалвания и пожари. Ето какви са правилата, които трябва да се спазват строго: Не паркирайте превозни средства и не оставяйте такива да нощуват в близост до посевите или до вече складиран фураж; Не палете огън и не използвайте открити огнеизточници в близост до..

публикувано на 13.06.24 в 12:41

Започна поставянето на носещите греди на моста към кв. "Василико" в Царево

Започна поставянето на носещите хоризонтални  греди на мостовото съоръжение към кв. "Василико" в Царево, информират от Общината. Оттам уточняват, че се работи активно по възстановяването му. След изграждане на на фундамента и устоите на моста, започна и поставянето на хоризонталните носещи греди. Временна организация на движението в Царево..

публикувано на 13.06.24 в 11:45
Виолета Радева, директор на БЧК - Бургас

БЧК започна раздаването на консерви и хигиенни продукти от втория транш помощи и в Бургаско

В област Бургас започна раздаването на храни и хигиенни материали от втория транш по Програмата за храни и основно материално подпомагане, съфинансирана от Европейския социален фонд.   За Бургас раздаването ще започне на 17 юни (понеделник) в пункта в социалната трапезария на ул. „Оборище“ № 95 . Той ще е отворен всеки работен ден..

публикувано на 13.06.24 в 11:35