Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметовете в долна камара, 120 депутати да коват законите предлага кметът на Поморие

Създаването на две камара –долна, в която да участват общинските кметове и горна от 120 мажоритарно избрани депутати предлага кметът на Поморие Иван Алексиев в писмо до парламентарно представените партии, омбудсмана и Национлното сдружение на общините.

Според кмета на Поморие и бивш депутат Иван Алексиев говоренето за мажоритарен вот, произлязло от референдума, е популистко, а хората не са вникнали в същината на този избор и нейните последствия. Предложението му:

„Сега спорът е, че по пропорционалната система народът няма пряко участие в управлението, видите ли чрез мажоритарната ще има като избере директно своя депутат. Той си е избрал кмета. За да не харчим много пари на държавата, те вече са избрани –съставят долната камара, представляват целия съвкумен български народ. Оттам да се избере една горна камара, където да са законотворците, най-умните и доказани българи и те да решават съдбините на страната.“

Двукамарната система ползват най-старите демокрации като Великобритания и САЩ, както и по-младите Полша, Чехия и Румъния, посочва още Алексиев. Той уточни, че не е съгласувал идеята си с други градоначалници. По думите му смяната на изборната система с мажоритарния вот е сериозно решение, затова няма нужда се бърза с решението още на тези предсрочни парламентарни избори.

Повече чуйте в интервюто на Петя Янакиева:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Архив

Сигнали до РИК Бургас за предизборна агитация с дете и закриване на плакати

Предизборна агитация с малолетно дете и залепяне на рекламни материали върху плакати на кандидат-депутати – това засягат поредните два сигнала, подадени в Районната избирателна комисия в Бургас.  В първата жалба се твърди, че кандидат за народен представител от Несебър използва малолетното си дете за политическа агитация във фейсбук профила си. В..

обновено на 30.05.24 в 11:30
Архив

Пробно гласуване с машина ще има днес в центъра на Болярово

Пробно гласуване посредством демо машина за изборите 2 в 1 на 9 юни се организира днес в Болярово. То ще се проведе между 10 и 11 часа  в центъра на града пред общината, съобщи кметът Христо Христов. „Общината има готовност за изборите, осигурено е всичко необходимо в техническо отношение. На 3 юни от 13 часа в читалището ще се проведе и..

публикувано на 30.05.24 в 08:59

Осигуряват транспорт за гласоподавателите с увреждания в изборния ден

Транспорт на избиратели с увредeно зрение или със затруднения в придвижването във връзка предстоящите избори ще бъде осигурен в община Бургас в изборния ден 9 юни. Необходимо е обаче, да се направи предварителна заявка на следните адреси и  телефони: - до 07.06.2024 г .  в  Центъра за обслужване на трудно подвижни лица /автогара  "Запад"/  от 8:30 до..

публикувано на 30.05.24 в 08:22

платена публикация
Акад. Денков: В здравеопазването трябва да се търсят решения, а не - извинения

Повече пари за профилактични прегледи, по-високи заплати на здравните специалисти, възможности за кариерно израстване с честни конкурси, добри условия за специализация. Това са сред приоритетите в здравеопазването на „ Продължаваме промяната-Демократична България “. Коалицията организира профилактично измерване на кръвната захар и кръвното..

обновено на 29.05.24 в 20:32

Спорни билбордове доведоха до първа жалба за изборни нарушения в Бургас

Първа жалба за изборни нарушения постъпи днес в Районната избирателна комисия в Бургас. Тя е подадена от Иван Алексиев – кмет на Поморие и областен партиен координатор. В нея се посочва, че на билбордове на бул. „Стефан Стамболов“ и бул. „Тодор Александров“, освен образа на кандидат депутат, са използвани и ликовете на още двама лидери на..

публикувано на 29.05.24 в 15:08

Една секция с подвижна избирателна кутия ще има в община Карнобат

Една секция за гласуване с подвижна избирателна кутия ще бъде открита в община Карнобат за предстоящите избори на 9 юни. В нея ще могат да гласуват избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборно помещение. Гласуване с подвижна избирателна кутия ще има и в общините Руен и Поморие Три..

публикувано на 29.05.24 в 10:40

Акция срещу престъпността и търговията с вот в Сливенско

Търговията с гласове бе обект на специализираната полицейска акция, която се проведе в Сливенска област днес. Проверяваха са малки търговски обекти по селата и ромските махали, като основно се изземваха тетрадки с имена на длъжници. Междувременно бяха арестувани трима по линия на битовата престъпност. Двама от тях са крадците разбили три пъти църквата..

публикувано на 28.05.24 в 20:24