Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънският премиер обеща на ЕК да изпълни бързо препоръките за реформи в правосъдието

Снимка: БГНЕС

Румънският премиер Сорин Гриндяну обеща на ЕК да изпълни бързо препоръките ѝ за реформи в правосъдието и заяви решимост за борба с корупцията. След среща с първия зам.-председател на Комисията Гриндяну обяви:

Потвърждаваме твърдата ни решимост за борба с корупцията. Някои условия в доклада не са особено ясни и ще изпратим въпроси до Комисията за по-прецизно разяснение какво точно се изисква, така че да изпълним всички препоръки. Обещавам следващият доклад за страната ни да бъде много положителен – искам румънско ротационно председателство през 2019 г. без механизъм за наблюдение.

Премиерът на Румъния допълни, че възнамерява да назначи непартийна личност с неопетнена биография за следващ министър на правосъдието. Еврокомисарят Франс Тимерманс приветства оттеглените спорни закони от правителството за амнистия на корупцията, но не се ангажира с конкретен срок за премахване на наблюдението над Румъния:

Кога точно ще се достигне финиша, зависи от скоростта с която маратонецът бяга. Скоростта е следствие от волята на румънското правителство и парламент. Комисията може да съветва и помага, но не може да диктува темпото – то изцяло зависи от румънските власти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44