Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф.Митев: В Апостола трябва да се вглеждаме от дистанцията на времето

Снимката на Левски трябва да стои не зад гърбовете на държавниците ни, а на стената пред тях, за да могат взирайки се в очите му всеки ден да дават отчет пред себе си и пред обществото , до колко изпълняват заветите на Апостола. Това коментира за радио Бургас проф. д-р Пламен Митев , който гостува в Бургас по покана на Общината за лекция посветена на Левски. Историкът  е преподавател и декан два мандата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и заместник-председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“,

Трябва да се вглеждаме в Апостола от дистанцията на времето, за да търсим неговите човешки черти . Той е бил обикновен човек с необикновени качества, категоричен е проф. Пламен Митев.

Още за харизмата на Левски, за прочита на делото му в наши дни , продължава ли търсенето на гроба му и какво не знаем за Дякона, 

чуйте в интервюто на Стефка Бакърджиева



Утре, от 11:30 часа пред паметника на Левски в Приморския парк ще бъде отслужена заупокойна молитва и признателните бургазлии ще поднесат венци и цветя.

Веднага след това, от 12.00 часа в Културен център "Морско казино", зала "Георги Баев", ще бъде излъчен документалният филм "Левски пред съда на Портата и историята". Той разказва защо и как през есента на 1872 г. турските власти разкриват комитетската мрежа на българската освободителна организация, разказва за хода, резултатите и отзвука на последвалия съдебен процес срещу Левски и неговите сподвижници в края на 1872 г. и началото на 1873 г. 

Основен акцент във филма пада върху значимото му място и роля в тези събития, за действията на Левски преди залавянето му, за пътя от Къкрина към София и най-вече за поведението му пред  посрещналите го със смесени чувства султански съдници. Лентата е предоставена от "Булфилм" ООД. Сценарият е на проф. д.и.н. Дойно Дойнов, режисьор е Андрей Алтъпармаков, а оператор Стефан Алтъпармаков. Филмът се излъчва като част от цялостната програма, организирана тази седмица от Община Бургас в памет на Апостола.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Активни потребители: Ежедневни са сигналите за отказ от страна на магазини за разплащане чрез ПОС терминал

Ежедневие са сигналите за отказ от страна на магазини за разплащане чрез ПОС терминал, заяви изпълнителният директор на "Активни потребители" Богомил Николов. "Много хора не могат да разберат поведението на търговците в такива ситуации. Няма нормативно задължение търговците да използват една или друга форма на плащане. Те са свободни да..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Митрополит Арсений обяви плановете си за работа в сливенската епархия

В Сливенска епархия няма разделение и напрежение, обяви новоизбраният Сливенски митрополит Арсений по време на първата среща с медиите в града, в отговор на въпрос на БНР за скандалите около епархийските избори през пролетта. Митрополитът обяви, че започва ремонт на емблематичната за града сграда на митрополията, защото от години не е правен такъв...

публикувано на 20.09.24 в 14:42
Българска агенция по безопасност на храните

31 затворени обекта след засилените проверки на БАБХ по Черноморието

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 2570 засилени проверки извън текущия официален контрол, във връзка с активния летен туристически сезон на територията на областите Бургас, Варна и Добрич, информират оттам. Проверките са били в периода от 17.06.2024 г. до 13.09.2024 г. Издадени са 331 предписания за несъответствия по..

публикувано на 20.09.24 в 13:31

Сливенският митрополит Арсений освещава нов храм в Средец в неделя

Концерти, турнир по борба, ретро изложба и велопоход са сред събитията, посветени на празника на Средец – 23 септември .  Те ще се проведат този уикенд, а  кулминацията е в неделя, когато предстои освещаване на нов храм „Успение Богородично“ в града.  Храмът започва да се строи през 1999 година с помощта на дарения, основно на..

публикувано на 20.09.24 в 13:09

Младежи от Бургаски регион пътуваха безплатно в Европа с инициатива на ЕС

Петнадесет 18-годишни младежи от Бургаска област имаха възможността да обиколят Румъния, Унгария и Австрия безплатно с железопътен транспорт, включвайки се в проект на Фондация „Шанс за децата и природата на България“, свързан с инициативата DiscoverEU по програма „Еразъм +“. Целта на проекта беше младежи от малки населени места в Бургаска област и..

публикувано на 20.09.24 в 12:27

Байк Хъб Бургас с вело презентации и активности за малки и големи

Байк Хъб Бургас ще се проведе днес под мотото „Споделени обществени пространства". Инициатива е част от Европейската седмица на мобилността и акцентира върху инициативите, които водят до намаляване замърсяването на въздуха, шума и пътно-транспортните произшествия. Мотото тази година е „Споделени обществени пространства". Програмата започва в 16:30..

обновено на 20.09.24 в 09:08

Заседание на Общинския съвет в Болярово

Общинският съвет Болярово ще проведе четиринайсетото си заседание от 09:30 часа в залата на общината на  пл. ”Девети септември” № 4. По предварителен дневен ред съветниците ще разгледат 15 докладни записки с вносител Христо Христов, кмет на община Болярово и Нина Терзиева, зам.-кмет. Сред тях са поемане на краткосрочен общински дълг от фонд  ФЛАГ“ ЕАД..

обновено на 20.09.24 в 08:35