Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци по време на протеста срещу ритуала "тричане на кучета" в Бродилово

| обновено на 25.02.17 в 12:54
Снимка: Даниела Костадинова

Около 60 природозащитници протестират срещу нехуманния ритуал "тричане на кучета" в странджанското село Бродилово. Групата е организирана от Светлана Хънт - основател на фондация „Лъки Хънт“.

Близо един час продължиха споровете и сблъсъците между природозащитниците и местните хора. Скандалът избухна, когато протестиращите извадиха от торби големи плюшени кучета, за да ги раздават и да покажат на местните жители, че ритуалът може да се направи и с кукли. Хората обаче започнаха да хвърлят плюшените играчки и да обясняват, че никой няма право да се намесва в местните традиции. Ситуацията се успокои с появата на служителите на полицията и на жандармерията. Природозащитниците охраняват водоема в селото, за да не могат местните хора да въртят с въже кучета и да ги хвърлят във водата. Това е обичай, който според жителите на Бродилово носи здраве и плодородие на селото.

В 11.00 часа на площада започна празнична програма с народна музика и хора. Тя е част от традициите, с които хората в Странджа честват Кукеровден.

Със заповед на кмета на Царево Георги Лапчев е забранено изпълнението на ритуала. Жителите на Бродилово отказват да спазват забраната на община Царево за провеждането на обичая. Всяка година в навечерието на Сирни Заговезни, като част от програмата на Кукуров ден, те връзват куче на въже и го въртят над местния вир.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44