Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите ни с обща позиция до ЕК в защита на въглищнитеТЕЦ-ове у нас

Българските депутати в Европейския парламент излязоха с обща позиция до Еврокомисията в защита на въглищните топлоелектрически централи у нас. 

Писмото е подписано от 16 от 17-те български представители в Страсбург. 

Според българските депутати завишаването на екостандартите за големите горивни инсталации не отчитало спецификата на местните лигнитни въглища с високо съдържание на сяра и пепел. 

Изискванията за удовлетворяване на по-високи степени на сероочистване са свързани със скъпоструваща реконструкция, което би довело до несъразмерно високи разходи спрямо ползите за околната среда, се посочва в позицията на евродепутатите. Те искат от ЕК да преразгледа предложените стойности.


Безусловното им прилагане може да доведе до ограничаване експлоатацията и загуба на перспектива за централите в Източно-маришкия басейн, пише в писмото. Въглищните централи в района на мини Марица - Изток осигуряват работа на 33 000 миньори и още120 000 работни места от свързаните дейности. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44