Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С какви обещания влязоха в предизборната битка партиите и коалициите

Снимка: БГНЕС

С какви обещания влязоха в предизборната битка партиите и коалициите.

На политическата сергия тази година най-добре се котираха офертите за повишаване на доходите. От ГЕРБ 650 лева минимална и 1 500 лева средна заплата. Двойно ще увеличат учителските възнаграждения и ще строят нови детски града. Пада и депутатският имунитет. БСП заложиха на 20 процента ръст на старите и най-ниски пенсии, 40 на сто увеличение на учителските заплати и 20 процента данък "богатство" за всички с над 10 000 лева месечно, но пък ще намалят данък "общ доход" с по 50 лева на месец за всяко дете. Ще опростят лихвите по жилищни кредити на млади семейства. За половин милион домакинства ще има енергийни помощи.

300 лева минимална пенсия е гвоздеят в програмата на "Обединени патриоти". Без данъци за минималните доходи, забрана банките едностранно да променят лихвите, без социални помощи за семейства с над три деца, полицай във всяко село и задължителна казарма, часове по физическо всеки ден и военно обучение в училище. Право на глас на изборите ще имат само завършилите основно образование.

Акцент в плановете на Веселин Марешки беше бензинът в София да стане 1.80 лв. и поевтиняване на лекарствата.

ДПС пък акцентираха върху земеделието с възстановяване и модернизация на "Напоителни системи" и създаване на фонд от 500 милиона лева в подкрепа на селскостопански предприятия. Обещаха учителската заплата да бъде приравнена до средната.

Реформаторският блок се включи в наддаването с безплатни учебници от 1-ви до 12-и клас, онлайн агитация за здравословното хранене, развитие на ски-туризма чрез мрежа от лифтове и намаляване на ДДС до 18 процента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44