Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Миграционната политика не се отнася до "мечтателите"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп увери имигрантите, пристигнали в САЩ като деца и живеещи в момента незаконно в страната, че те няма да попаднат под ударите на имиграционната му политика. В интервю за Асошиейтид прес Тръмп уточни, че администрацията му не се цели срещу т.нар. „мечтатели“, а срещу престъпниците.

Като“мечтателите“ се описват онези млади имигранти в Съединените щати, които попадат под закрилата на проектозакон, който е представен за първи път през 2001 г., но все още не е приет от Конгреса. През 2012 г. президентът Барак Обама обяви, че администрацията му ще спре депортацията на „мечтателите“, които отговарят на определени критерии. За администрацията на Обама в категорията на недподлежащите на депортация попадат онези, които са дошли с родителите си като малки деца и за които единствената родина е била Съединените Щати.

Още по време на кампанията си за Белия Дом Доналд Тръмп пое хардлайнерска позиция по имиграцията, но на няколко пъти уточняваше, че усилията му са насочени срещу криминално проявените. Той се обяви и за построяването на стена по границата с Мексико. В интервюто с Асошиейтид прес Тръмп потвърди намеренията си за границата, но не поясни дали ще подпише бюджета, ако в него не е предвидено перо за стената.

Пред агенцията президентът говори и за данъчната си реформа като каза, без да се впуска в подробности, че следващата седмица ще представи предложение, което предвижда огромни данъчни облекчения за индивиди и корпорации.

Интервюто e около седмица преди отбелязването на 100 дни от встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. И въпреки, че в Туитър  президентът коментира, че маркирането на първите 100 дни е абсурден стандарт, от Белия Дом се готвят да представят напредъка в няколко сфери като имиграционната политика и здравната реформа. В същото време Тръмп коментира, че досега той е полагал основите за по-нататъшен прогрес, в това число изграждане на взаимоотношения с чуждестранни лидери.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44