Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселина Таралова: 2 834 деца са приети на първо класиране, има свободни места в ЦГЧ

840 деца са останали неприети на първо класиране в детските ясли, градини и в подготвителните групи в училищата в община Бургас за новата учебна година 2017/18 г. Толкова са, обаче и свободните места в детските заведения.

От кандидатствалите 3674 деца на първо класиране са приети 2834. В най – натоварените райони, там където желаещите са били винаги повече от свободните места тази година ситуацията е балансирана, коментира ръководителят на дирекция „Образование“ в община Бургас Веселина Таралова:

В Меден рудник има места за почти всички деца. Тук през септември предстои да бъдат разкрити 4 нови групи, те ще са в новопостроения корпус към ДГ „Чайка“. Три от групите ще са яслени и това ще помогне да се реши проблема с недостига на места при най – малките.

В централна градска част, където също желаещите са повече от съществуващите места, ако в предпочитаните детски градини има възможност групите могат да се завишат с 1 – 2 деца, но това ще стане ясно след разговор с директорите им. Свободни места има в ДГ „Звездица“ и във филиала й на ул. „Лермонтов“. Ако има необходимост ще бъде разкрита и още една група в ДГ „Ханс Кр. Андерсен“ в териториална дирекция „Зора“, “, каза още Таралова.

Записването на приетите деца започва от утре и ще продължи до 16 май включително. Ако родителите не са съгласни с приема могат да пренаредят желанията си за детските заведения и да участват във второ класиране, резултатите от което ще станат ясни на 31 май.

повече може да чуете в звуковия файл:


.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хората с изгорели къщи във Воден ще имат сглобяеми домове до януари

До януари 2025 година домакинствата с изгорели къщи при юлския пожар в село Воден ще могат да получат нови сглобяеми къщи – прогнозира кметът на Болярово Христо Христов след днешното заседание на Общинския съвет.  Дотогава тези, които нямат друга възможност, ще живеят в предоставените им фургони.  Нови сглобяеми къщи са заявили 10 от..

публикувано на 20.09.24 в 19:40

Кмет и посланик обсъдиха интеграцията на украинската общност в Бургас

Кметът Димитър Николов и посланикът на Украйна у нас Н. Пр. Олеся Илашчук обсъдиха интеграцията на украинската общност в Бургас. На срещата присъства и почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов.  Украинският дипломат изрази благодарностите си към активната политика на Община Бургас за приобщаването на децата от украински семейства. Те вече..

публикувано на 20.09.24 в 18:56

7 са кандидатите за генерален директор на БНР

Седем кандидати са подали документи за участие в процедурата за избор на генерален директор на БНР, съобщава Съветът за електронни медии (СЕМ). По реда на приемане това са Милен Митев, Цветослава Георгиева, Хелия Чавдарова, Маргарит Русев, Ива Дойчинова, Валерий Тодоров и Георги Даскалов. СЕМ ще оповести допуснатите до процедурата лица в срок до 10..

публикувано на 20.09.24 в 18:00

Активни потребители: Ежедневни са сигналите за отказ от страна на магазини за разплащане чрез ПОС терминал

Ежедневие са сигналите за отказ от страна на магазини за разплащане чрез ПОС терминал, заяви изпълнителният директор на "Активни потребители" Богомил Николов. "Много хора не могат да разберат поведението на търговците в такива ситуации. Няма нормативно задължение търговците да използват една или друга форма на плащане. Те са свободни да..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Митрополит Арсений обяви плановете си за работа в сливенската епархия

В Сливенска епархия няма разделение и напрежение, обяви новоизбраният Сливенски митрополит Арсений по време на първата среща с медиите в града, в отговор на въпрос на БНР за скандалите около епархийските избори през пролетта. Митрополитът обяви, че започва ремонт на емблематичната за града сграда на митрополията, защото от години не е правен такъв...

публикувано на 20.09.24 в 14:42
Българска агенция по безопасност на храните

31 затворени обекта след засилените проверки на БАБХ по Черноморието

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 2570 засилени проверки извън текущия официален контрол, във връзка с активния летен туристически сезон на територията на областите Бургас, Варна и Добрич, информират оттам. Проверките са били в периода от 17.06.2024 г. до 13.09.2024 г. Издадени са 331 предписания за несъответствия по..

публикувано на 20.09.24 в 13:31

Сливенският митрополит Арсений освещава нов храм в Средец в неделя

Концерти, турнир по борба, ретро изложба и велопоход са сред събитията, посветени на празника на Средец – 23 септември .  Те ще се проведат този уикенд, а  кулминацията е в неделя, когато предстои освещаване на нов храм „Успение Богородично“ в града.  Храмът започва да се строи през 1999 година с помощта на дарения, основно на..

публикувано на 20.09.24 в 13:09