Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ застават зад решението си за сваляне на сирийския боен самолет

Шон Спайсър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър посочи, че САЩ са готови на всякакви действия в защита на силите, които се борят срещу "Ислямска държава". Те застават зад решението си да свалят всеки сирийски самолет, за който смятат, че е бомбардирал части на коалицията в близост до град Табка. Коментарите на Спайсър са в отговор на острата критика от Кремъл, след като американски боен самолет свали сирийски бомбардировач в неделя.

Въпреки решителността си за отбранителни действия Вашингтон показва и намерение да продължи сътрудничеството си с Русия в борбата срещу екстремистите в Сирия. Ръководителят на военното командване генерал Джоузеф Дънфорд заяви, че се работи над възстановяване на горещата линия за избягване на инциденти между двете страни. По думите му този канал е важно средство за осигуряване на безопасността на полетите на Русия и САЩ  и за оказване на натиск срещу "Ислямска държава". Дънфорд каза още, че въпросът със сваления самолет е бил дискутиран с руската страна в понеделник, но допълни, че има нужда от още разговори.

Изказването на Дънфорд е в отговор на  руския министър на отбраната Сергей Шойгу. По-рано Шойгу предупреди, че всеки самолет от водената от САЩ коалиция, който прелита над контролираните от сирийското правителство области на запад от реката Ефрат, ще бъде възприеман като военна цел. 

Свалянето на сирийския самолет е първото подобно действие на САЩ в продължаващия вече шеста година граждански конфликт в страната. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44