Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметни церемонии по повод смъртта на Симон Вейл в Страсбург и Париж

Симон Вейл, която почина на 30 юни, е първата жена председател на Европейския парламент

Симон Вейл
Снимка: БТА

Паметна церемония по повод смъртта на Симон Вейл се проведе в пленарната зала на ЕП в Страсбург. Французойката беше първата жена-председател на институцията в периода 1979 – 1982 г. В словото си сегашният председател на Европарламента Антонио Таяни я нарече голяма фигура на нашето време и изключителна жена оцеляла от Холокоста:


Нейният живот бе доказателство, че е възможно да се устои на омразата. Този живот ще остане невероятен пример за бъдещите поколения, защото тя намери куража да продължи да вярва в доброто у човека – въпреки всичко. Днес никой не знае какво щеше да стане с този Европейски парламент, ако не беше Симон Вейл. Ако ние съумяхме да подсилим Парламента и да увеличим неговите правомощия, то това е благодарение на нея.


Премиерът Бойко Борисов ще присъства на поклонението в памет на Симон Вейл в Дома на ветераните в Париж на 5 юли, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Българският премиер е поканен на церемонията от френския президент Еманюел Макрон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44