Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Дракалиев с питане до кмета за незаконни ромски къщи в бургаския квартал "Рудник"

Незаконни ромски постройки, шумни нощни веселби и кражби на ток, за това са сигнализирали жители от бургаския квартал "Рудник", общинския съветник Георги Дракалиев. Проблемът с ромския тормоз е отдавна, твърдят хората. Свое питане по този казус, е отправил съветникът към кмета на община Бургас, а отговорът се очаква утре на  общинската сесия. Сигнали е имало още в началото на годината, но тогава все още не е имало яснота кои са проблемните места. Те вече са обходени и констатирани, каза общинският съветник Георги Дракалиев::
"Основният проблем е, че се извършва според местните жители, едно голямо по своите мащаби незаконно строителство, без строителни книжа, без прокарани законно ток и вода. Разположени са в така наречената вилна зона, но ги има и в другите махали. Там са настанени не само местни роми, но и пришълци от Сливенско., които не се съобразяват с нормите на поведение. Вечер се пуска силно музика. Правят проблем на комшиите си, като влизат в техните дворове. това беззаконие не може да продължава."
Всички сме равни пред законите, е категоричен Дракалиев, затова и питането, което съм отправил е колко са незаконните постройки в махалите в квартал Рудник:
"Аз не очаквам ,утре да ми дадат отговор, тъй като това не е работа за няколко дена. Може би, на следващата сесия ще бъде изготвена тази справка. Дори и така да е, да се предприемат някакви мерки, за да успокоят нещата. Докладваха ми, че на следващия ден, когато съм внесъл питането, полиция е посетила ромите, предупредени са, а те са реагирали бурно, но предполагам, че след като са предприети някакви мерки, ще си вземат бележка."
Георги Дракалиев коментира, че очаква без значение, дали на тази общинска сесия във вторник или следващия месец, да бъдат предприети всички законови действия за изселване на самонастанилите се роми и за премахване на незаконните постройки в махалите.
Чуйте повече в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Служебният премиер и посланикът на Турция у нас ще посетят ГКПП "Малко Търново"

Служебният премиер Димитър Главчев и посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък ще посетят днес ГКПП "Малко Търново", съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Двамата обсъдиха по-рано на работна среща тежкия трафик, задръстванията и необходимостта от разширяване на граничното съоръжение. В огледа ще се включат още министрите на вътрешните..

публикувано на 03.06.24 в 08:34

Поморие остава без вода утре

Без водоподаване ще бъдат жителите на Поморие на 3 юни, понеделник.  Причина за спирането на водата е авария на довеждащия водопровод, съобщават от ВиК - Бургас.   Спирането ще е в 8.30 ч. до отстраняването на проблема.  От дружеството се извиняват на клиентите си за причиненото неудобство! 

публикувано на 02.06.24 в 19:49

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той, високопреосвещенства от цялата страна и бургаското духовенство приветстваха в морския град новия сливенски митрополит Арсений. Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията..

публикувано на 02.06.24 в 18:28

"Операция: Плюшено мече" търси ментори за младежи в неравностойно положение

Програмата „Скритите таланти на България“ на "Операция: Плюшено Мече" търси 15 ментори за 15 младежи в неравностойно положение.  Три от децата са от Малко Търново, Сливен и Елхово.  От 2017 г. тази програма  дава шанс за професионална реализация на даровити момичета и момчета, лишени от родителска грижа или живеещи в рискова среда. Тя осигурява..

публикувано на 02.06.24 в 16:00

Бургас почете паметта на Христо Ботев

Бургас почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Церемонията започна с минута мълчание пред паметника на революционера в морската градина на града.  Участие взеха представителни войскови части от Военното формирование и Бургаския духов оркестър.  Заупокойна молитва в памет на Ботев и всички герои, пожертвали..

публикувано на 02.06.24 в 12:48

Одобрени са проекти за подобряване на образователната инфраструктура в община Руен

Министерството на образованието одобри за финансиране проекти за 9 спортни площадки в 9 училища в община Руен. Това посочи кметът Ахмед Мехмед. Предвидените средства за дейностите са в размер на почти 1 млн. лв.  Одобрен е и проект за внедряване на енергийна ефективност и за читалище „Просвета 1929“ в село Люляково. "Там е основен ремонт на..

обновено на 02.06.24 в 09:41

Фестивалът „Подмлади града“ започва от 10.00 ч. днес през зала "Младост"

Със сценични изяви, спортни демонстрации и творчески работилници ще стартира проектът за пълното обновяване на спортна зала „Младост“ в Бургас.  Фестивалът „Подмлади града“ започва от 10.00 ч. днес и ще продължи до 18.00 ч. в пространството пред залата.    Община Бургас е водещ партньор в проект „Подмлади града: Иновативни мерки в отговор на градските..

публикувано на 02.06.24 в 08:44