Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се Тръмп да промени действаща наредба, която защитава от депортация някои недокументирани имигранти в САЩ

Според лица, запознати с намерението на президента, той се готви да спре действието на програмата, като даде шест месечен период на Конгреса да гласува свое решение по темата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на кампанията си за президент Доналд Тръмп уверяваше, че ще спре действието на програмата позната като ДАКА (Deferred Action for Childhood Arrivals), но след като встъпи в длъжност коментира, че това е много сложен проблем.

Става дума за директива на предшественика на Тръмп – Барак Обама, която закриля имигранти, влезли нелегално в страната като деца. Тук попадат стотици хиляди младежи, които към момента са защитени от депортация и имат право на работа.

Сега идеята за отпадането на тази закрила се приема разнопосочно от съпартийците на Доналд Тръмп. Някои републиканци я одобряват, а други я приемат за начало на гражданска война в редиците на републиканците.

Сенаторът републиканец Грам заяви, цитиран от АП, че ако президентът вземе решение, законодателите ще работят за вкарването му в законова рамка. Но председателят на Камарата на представителите Пол Райън вече предупреди Тръмп да не прекратява действието на ДАКА и да остави конгресмените да намерят подходящо решение. Райън допълни, че отпадането на директивата на Обама може да създаде неясна ситуация за много млади хора.

От своя страна лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси предложи на Пол Райън за двупартийно решение по темата.

Съдбата на недокументираните имигранти неведнъж е била дискутирана в Капитолия, но заради разнопосочни вътрешнопартийни настроения досега не се е стигало до приемане на закон.

Не се знае, при положение че Тръмп даде шест месеца на Конгреса да гласува своя мярка, какво ще се случи в този период със засегнатите.

Междувременно големи компании като "Гугъл", "Дженеръл Мотърс" и "Майкрософт" призовават за запазване действието на ДАКА.

През уикенда и в понеделник в различни части от страната се проведоха демонстрации в подкрепа на съществуващата законова рамка. Такива се предвиждат и за днес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44