Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО критикува Договора за забрана на ядрените оръжия

| обновено на 20.09.17 в 18:23
НАТО

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш откри днес в Ню Йорк церемонията по подписването на Договора за забрана на ядрените оръжия. Той заяви, че пактът е важна стъпка към универсално-приеманата цел за свят, свободен от ядрени оръжия. Още в първия ден около 50 страни подписаха договора.

Той обаче бе критикуван от ядрените сили, включително и от НАТО. 
Опитите да бъдат забранени ядрените оръжия чрез договор, който няма да ангажира нито една от притежателките на подобни оръжия, няма да бъде ефективен, няма да доведе до съкращаване на ядрените арсенали, няма да подобри сигурността на нито една страна и няма да допринесе за международния мир и стабилност, предупреждава Северноатлантическият алианс в публикувана днес обща декларация. На фона на тежката заплаха, която представлява севернокорейската ядрена програма, този договор не отчита спешните предизвикателства пред сигурността, се казва още в изявлението.

Повече от 120 страни одобриха споразумението през юли. Държавите "против" бойкотираха преговорите. Тук става дума за страни, които притежават ядрен арсенал, както и за техните съюзници. Подкрепящите пакта казват, че е време да се предприемат по-големи стъпки към елиминиране на атомните оръжия на фона на вече близо 50 години съществуващото споразумение за неразпространение на ядрените оръжия. Но ядрените сили казват, че забраната реално няма да подейства.

Все още нямаме информация, дали България ще се подпише под този пакт. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44