Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледните елхи в Приморско и Китен грейват на 1 декември

Снимка: община Приморско

Много изненади очакват жителите Приморско и Китен по случай наближаващите Коледните и Новогодишни празници. В Китен празничната програмата ще започне на 1 декември, когато ще бъдат запалени и светлините на елхата, а в Приморско началото на декемврийските празници ще съвпадне с Никулден.

Програмата в Китен ще зарадва малки и големи. Тя ще започне от 16.15 ч. пред сградата на кметството, където аниматори ще забавляват публиката. Много музика, танци и забавни игри ще включва детското шоу, след което всички присъстващи ще станат свидетели на грейването на символа на Коледа. Красиви светлини ще блеснат и по улиците на морския курорт, а тържествена заря ще постави финалните щрихи на празничната програма.

В Приморско програмата ще започне от 17.30 часа пред сградата на общината, където след десетсекундно обратно броене 10 метровата елха ще светне в целия си блясък. Преди това децата от ДТС „Приморче“ с ръководител Мария Върбанова ще подгреят публиката със специално подбрани за случая танци.  Ритуалът по запалване на светлините на коледната елха ще бъде последван от традиционно българско хоро, което ще се извие около нея. Всяка година голяма част от присъстващите се включват в народния танц и изпълват с празничност площада пред сградата на Общината. В края на програмата е предвидена красива заря.

Коледните украси в съставните села на Община Приморско – Ясна поляна, Веселие, Ново Паничарево и Писменово, също ще грейнат в този ден.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отличиха 10 бургазлии за успешно рециклиране в мобилните центрове

10 бургазлии бяха отличени за успешно рециклиране и предаване на отпадъци в мобилните центрове в морския град. За пета година се организира екологичното съревнование на Общинско предприятие „Чистота Еко“, в което са се включили над хиляда души. Награждаването се проведе в Експоцентър „Флора“ в присъствието на кмета Димитър Николов...

публикувано на 05.06.24 в 17:18

Анекс към КТД на здравните работници бе подписан в Бургас

В Бургас се подписа анекс към колективния трудов договор на здравните работници. Документът дава по-добри условия за месечните трудови възнаграждения на служителите  в здравеопазването. С по-високи фиксирани суми се увеличават работните заплати на медицинските сестри в самостоятелните детски ясли, в яслените групи към детските градини и в здравните..

публикувано на 05.06.24 в 15:45
снимката е илюстративна

Одобрени са близо 9,3 млн лв по програмата за украинската помощ

Одобрени са близо 9,3 млн лв по програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна. Хотелиери и украинци на протест в "Сл. бряг" заради забавени плащания Министерският съвет прие Решение за одобряване на помощ на кандидатите по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в..

публикувано на 05.06.24 в 15:19

Ученици от Айтос са републикански шампиони по пожароприложен спорт

Oтбopът „Орел 160” пpи CУ „Никола Й. Вапцаров ” град Айтос cтaнa peпyблиĸaнcĸи шaмпиoн пo пoжapoпpилoжeн cпopт.  Областното състезание „Млад огнеборец“ се проведе на стадион „Лазур“ Учениците спечелиха три златни медала. Два в диcциплините – “Бoйнo paзгpъщaнe нa cъcтeзaтeлнa пътeĸa” и “400 м щaфeтнo бягaнe c пpeпятcтвия”, както и един за..

обновено на 05.06.24 в 14:28
снимката е илюстративна

АПИ: Стартира основният ремонт на пътя с. Росен - Ясна поляна

Стартира основният ремонт на 21,4-километровия път от село Росен до Ясна поляна, съобщават от АПИ. Участъкът ще се рехабилитира от пътния възел с второкласния път Бургас – Царево, до селата Росен и Веселие и завършва след село Ясна поляна. Инвестицията е за над 30 млн. лв. и средствата са от републиканския бюджет. Третокласният път е дублиращо трасе на..

публикувано на 05.06.24 в 14:25

В Бургас стартира проект в подкрепа на хора с редки заболявания

В Бургаска област има близо 20 хиляди семейства на хора с редки заболявания. Броят им със сигурност е по-голям, защото не всички пациенти с такива болести са направили генетични изследвания. Това каза днес при представянето на новия проект в града Анелия Атанасова – експерт по социални дейности в Българската хънтингтън асоциация. От създаването..

публикувано на 05.06.24 в 13:45

ВиК: Спирания на водата в Синеморец ще има до 28 юни

Спирания на водата ще има в Синеморец от днес до 28 юни във времето от 8 до 17 часа, съобщават от ВиК – Бургас.  Причината е извършването на ремонт на водопровод.

публикувано на 05.06.24 в 12:04