Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-пострадалите от наводнението къщи в с. Ливада вече са ремонтирани

Кметъ на община Камено Жельо Вардунски и директорът на БЧК - Бургас Виолета Радева

20 от най-пострадалите от наводнението къщи в с.Ливада вече са ремонтирани. Хората се връщат в домовете си и ще могат да ползват стая и кухня. Предстоят ремонтни дейности в по-малко засегнатите къщи, а напролет ще бъде обърнато внимание и на други пострадали домове, чиито собственици в момента не живият в селото, а през зимата ще бъдат при роднини, съобщи кметът на община Камено Жельо Вардунски:

"В стаите се изчисти мократа мазилка, защото миришеше и на тиня. Измаза се всичко на ново, с противовлажно лепило, за да може вътре в стаите да бъде сухо. Сменени са дограмите, подовите настилки, врати, всичко нужно е направено, а сумата изразходвана за ремонта е около 108 хил.лв. За следващите къщи вече ще решава Общественият съвет. Сега ще започнат оглед на другите къщи, ще започне втората вълна на ремонтни дейности по домовете, но при тях щетите, които трябва да се отстраняват са по-малки.  Става дума основно за подови настилки, врати и дограми, но няма да се налага на всички да се прави изолация. Следващата трета вълна на ремонти ще бъде през април, когато се стопли  времето, ще продължим с домовете на възрастни хора, които в момента са взети при свои роднини за зимния период и в студа  влагата няма да ни се налага да ремонтираме, но ще има пари и за тях. Спешните случаи и хората, които нямаше къде да живеят, вече имат много по-добри условия след ремонта. Предоставени са им и нови електроуреди."

Вардунски добави, че вече са ремонтирани две от главните улици, които минават край дерето и още 6 улици в селото. Напролет ремонт предстои в още 15 къщи в с. Ливада и 4 къщи в с. Полски извор.   







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Специални работилници очакват децата на "Изгрев парк фест"

За седми път се провежда "Изгрев парк фест" в парка на едноименния бургаски комплекс. Темата е опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъци. Тази година изданието на феста предвижда специални уоркшопи. "Изгрев парк фест" се завръща за седми път "Голямата изненада е уоркшоп, който ще покаже как да събираме разделно..

публикувано на 06.06.24 в 17:27

АПИ: Стартира основният ремонт на пътя с. Росен - Ясна поляна

Стартира от днес основният ремонт на 21,4-километровия път от село Росен до Ясна поляна, съобщават от АПИ. Участъкът, който ще се ремонтира от пътния възел с второкласния път Бургас–Царево, до селата Росен и Веселие и завършва след село Ясна поляна. Инвестицията е за над 30 млн. лв. и средствата са от републиканския бюджет. Третокласният път е..

обновено на 06.06.24 в 17:11
В жълто е отбелязан теренът, на който общината предлага да се изгради многоетажен паркинг.

Жители на Възраждане с подписка против строеж на многоетажен паркинг край бул. "Мария Луиза"

Жители на бургаския квартал Възраждане се възпротивиха на предложение за изграждане на многоетажен паркинг в квартала между бул. "Мария Луиза" и улиците "Дебелт", "Цар Самуил" и "Пробуда". Локацията е една от петте, които кметът на града Димитър Николов предложи в края на април чрез анкета и насърчи живущите там да гласуват в нея с цел да се..

публикувано на 06.06.24 в 15:51

2% ръст на обявите за работа в Бургас отчитат от кариерен сайт

Продължава спадът на предложенията за работа в „ИТ“ сектора, се посочва в статистика на сайт за обяви за работа. Наблюдава се с 200 предложения по-малко през месец май. Общият брой на предложенията в края на месец май е малко над 50 000, като почти във всички сектори се наблюдава ръст в броя на обявите, освен в „ИТ“ ресора. Най-голям ръст..

публикувано на 06.06.24 в 13:51

Отличиха 10 бургазлии за успешно рециклиране в мобилните центрове

10 бургазлии бяха отличени за успешно рециклиране и предаване на отпадъци в мобилните центрове в морския град. За пета година се организира екологичното съревнование на Общинско предприятие „Чистота Еко“, в което са се включили над хиляда души. Награждаването се проведе в Експоцентър „Флора“ в присъствието на кмета Димитър Николов...

публикувано на 05.06.24 в 17:18

Анекс към КТД на здравните работници бе подписан в Бургас

В Бургас се подписа анекс към колективния трудов договор на здравните работници. Документът дава по-добри условия за месечните трудови възнаграждения на служителите  в здравеопазването. С по-високи фиксирани суми се увеличават работните заплати на медицинските сестри в самостоятелните детски ясли, в яслените групи към детските градини и в здравните..

публикувано на 05.06.24 в 15:45
снимката е илюстративна

Одобрени са близо 9,3 млн лв по програмата за украинската помощ

Одобрени са близо 9,3 млн лв по програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна. Хотелиери и украинци на протест в "Сл. бряг" заради забавени плащания Министерският съвет прие Решение за одобряване на помощ на кандидатите по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в..

публикувано на 05.06.24 в 15:19